De văzut:  Lacul Roșu și Cheile Bicazului

De văzut: Lacul Roșu și Cheile Bicazului

Dacă ești atras de neobișnuit și cauți un loc fascinant, unde să simți că trăiești cu adevărat, eliberat de gânduri cotidiene, atunci trebuie să vezi ținutul Cheilor Bicazului și al Lacului Rosu.

Cheile Bicazului veghează, din depărtare, împrejurimile, inclusiv lacul, Piatra Altarului fiind masivul cel mai impunător din peisaj. La trei kilometri distanță de chei, stațiunea Lacul Rosu este animată de turiștii veniți să admire minunățiile naturii.

Situate în Carpații Orientali, în Masivul Hășmaș, pe cursul superior al râului Bicaz, Cheile Bicazului reprezintă cel mai atrăgător defileu din Carpații Orientali, care străbate de la sud–vest la nord–est munții alcătuiți din depozite calcaroase. Acestea își trag denumirea de la râul cu același nume, Bicaz.

Cheile Bicazului

Lacul Roșu este un loc plin de legende. În 1864 apare sub denumirea Lacul Pietrii Roșii, mai târziu a fost denumit Lacul Ucigaș. Din 1936 este denumit oficial Lacul Roșu. Vechea denumire ungurească pentru lac a fost Veres-to (Lacul Roșu), sub forma Gyilkos-to (Lacul Ghilcoș) apare prima dată în descrierea lui Orbán Balázs. Denumirea muntelui Ghilcoș apare de prima dată în 1773 ca teren al contelui Lazăr.

Originea lacului este explicată pornind de la două legende. Una povestește despre prăbușirea muntelui peste turmele de oi cu ciobani, culoarea lacului provenind din sângele vieților apuse. În urma prăbușirii s-a format Lacul Roșu. Cealaltă legendă este povestea unei fete frumoase, răpită de un haiduc și dusă pe stâncile Suhardului Mic. Eliberată de duhul muntelui, fata își găsește moartea alături de haiducul uluit de eliberarea ei. Au fost omorâți de prăbușirea stâncilor, care a dus, în final, la formarea lacului.

Dincolo de legendă, condițiile și timpul de formare a lacului sunt foarte discutate. În timpul formării, zona lacului era o zonă greu accesibilă, din punct de vedere economic neexplorată. După Franz Herbich, un geolog recunoscut în Ținutul Secuiesc, Lacul Roșu s-a format în anul 1838. Acest fapt este justificat și de cutremurul din 11 ianuarie 1838, care s-a repetat în februarie și ar fi putut provoca alunecarea de teren. Un alt an de formare este 1837, care poate să fie argumentat de furtuni foarte violente și ploi puternice. Despre această perioadă scrie Ditrói Puskás Ferenc în lucrarea lui, „Istoria Borsecului”. Esențial este că lacul s-a format prin deplasarea masei argiloase depuse cu ocazia ultimei ere glaciare pe versantul nord-vestic al muntelui Ghilcoș.

Curând după obturarea văii, pădurea de brazi a fost inundată și arborii s-au pietrificat, oferind o particularitate rară întregului peisaj. În primii ani de la formare, lacul s-a extins mai mult – cam un kilometru mai sus în valea pârâului, dar de-a lungul timpului barajul natural s-a erodat, nivelul apei stabilizându-se la nivelul actual.

Geologii susțin că numele se trage de la gresia roșie terțiară, transportată de pârâul Roșu, care a colorat în roșu împrejurimile până la lac.


Povestea Lacului Roșu – Lacul Ucigaș

A trăit lângă Lacul Roșu o fată foarte frumoasă. Avea părul negru, avea ochi verzi, iar corpul ei era ca plopul legănat de vânt. Într-o zi fata a plecat la târg în Gheorgheni. Acolo s-a întâlnit cu un băiat așa de voinic încât, cu cele două brațe ale sale, era capabil să strângă afară toată suflarea dintr-un urs; care cânta cel mai frumos din flaut în regiune și care era bun la a construi case, sau de sculptat căruțe. Precum s-au văzut – că „dragostea vine dintr-una, și te lovește în inimă ca fulgerul” – s-au și îndrăgostit unul de altul.

Băiatul i-a cumpărat fetei o năframă de mătase, pe lângă turta dulce și a cerut-o de nevastă. Nu s-au putut însă cununa, pentru că feciorul a fost luat în armată.

Fata îl aștepta, și-l aștepta, în fiecare zi, în fiecare seară mereu lângă fântână, tânjind ore lungi după dragostea sa. Și inima munților s-a înduplecat de oftările și de cântecele frumoase și dureroase ale lui Eszter. Dar, într-o după-amiază de Duminică, s-a întâmplat, ca ea sa fie văzută de un șef de tălhari, care tocmai trecea călare prin regiune. Repede a ridicat fata pe șaua calului și a galopat cu vijelie spre munții stâncoși unde se afla cătunul lui.

I-a promis fetei aur, argint, tot ce avea, i-a promis un palat de diamant, numai să poată s-o convingă să-i fie iubită. Dar fata nu era interesată de el și de averea lui, doar dragostea ei veche îi trebuia. Tălharul s-a săturat însă de plânsurile fetei și a devenit foarte nerăbdător, vrând cu tot dinadinsul s-o facă să-i devină sotie. Fata s-a speriat și cu lacrimi de durere în glas a implorat Duhul Munților cerându-i ajutor. Muntele a înțeles strigătul fetei și cu un sunet îngrozitor, stâncile au pornit la vale acoperind tot ce le stătea în cale, inclusiv pe tălhar și pe fată. Așa s-a format Lacul Roșu, lacul Ucigaș.

surse: wikipedia.org, vacantesicalatorii.ro, Pensiuni din Lacul Roșu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*