Românii au venituri prea mici pentru a putea face economii

Românii au venituri prea mici pentru a putea face economii

Aproximativ 54% dintre europeni preconizează că vor rămâne activi pe piaţa muncii după vârsta de pensionare, cele mai ridicate procente fiind înregistrate în România şi în Cehia (63%).

Conform celui de-al 8-lea sondaj internaţional ING pe tema economiilor, noţiunea de „pensionare”, în sens tradiţional, va deveni în curând perimată. Aproximativ o treime dintre respondenţi au afirmat că nu ştiu când vor ieşi la pensie (29%) şi încă 11% consideră că vor continua să lucreze pentru tot restul vieţii, iar 43% dintre români sunt de părere că pensiile vor fi mai mici decât contribuţiile acestora.

„62% dintre europeni se arată îngrijoraţi că nu vor avea suficienţi bani după momentul pensionării. 58% dintre persoanele chestionate au afirmat că vor opta pentru o formă de muncă temporară, fie într-un domeniu similar (36%) sau diferit faţă de cel actual (23%)”, reiese din sondajul ING, preluat de Agerpres. Acesta semnalează că fondurile disponibile după data pensionării sunt un motiv de îngrijorare şi pentru că economiile acestora sunt reduse. Astfel, 42% dintre respondenţii studiului declară că nu au economii mai mari de trei salarii, fondul de rezervă minim recomandat fiind echivalent cu trei-şase salarii. România se situează pe locul doi (58%), după Turcia (60%), în ceea ce priveşte lipsa economiilor pe o perioadă mai mare de trei luni. La polul opus se află Luxemburg, doar 25% dintre persoane declarând că nu au bani economisiţi.

Românii au venituri prea mici pentru a putea face economii

Aproximativ 69% dintre români susţin că nu reuşesc să economisească din cauza veniturilor prea mici şi în acelaşi procent declară că nu le ajung banii până la data următorului salariu. În cazul în care rămân fără bani, 63% dintre români au răspuns că îşi reduc cheltuielile, 42% dintre aceştia se împrumută de la familie sau prieteni – cea mai mare pondere la nivel european (cu o medie de 20%), iar 24% utilizează cardul de credit.
„Concluziile studiului reflectă dificultăţile cu care se confruntă multe persoane în încercarea de a-şi atinge obiectivele de economisire pe termen lung. Majoritatea europenilor a afimat că îşi monitorizează cheltuielile zilnice, însă mulţi dintre aceştia sunt de acord că încă se confruntă cu provocări financiare, anticipând că vor lucra şi după vârsta pensionării. Planificarea pe termen lung este dificilă în contextul în care mulţi dintre respondenţi au afirmat că nu reuşesc să economisească pe termen scurt, o tendinţă observată în toate ţările chestionate”, a declarat Jessica Exton, specialist în ştiinţa comportamentală în cadrul ING.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*