Sfârșitul internetului gratis!

Sfârșitul internetului gratis!

Veste proastă pentru utilizatorii de internet și marile platforme : Parlamentul European a aprobat reforma europeană a drepturilor de autor, iar în următoarele săptămâni statele membre trebuie să adopte directiva. Noile dispoziții se aplică din 2021.

Giganții internetului și artiștii sunt puși față în față de această extrem de controversată directivă întrucât ea ameliorează șansele negocierilor pentru plata drepturilor de autor.

Artizanii, artiștii, scriitorii si ziariștii sunt incluși în categoria câștigători. Parlamentul European admite faptul că cei care pierd la această afacere sunt giganții GAFAM (Google, Apple, Facebook, Amazon si Microsoft) ca si Youtube.

Google, de altfel, a criticat directiva si a deplâns modificările făcute de Parlamentul European, față de textul inițial redactat de Comisia Europeană, fiindcă s-a ajuns la formulări vagi si deci deschise unor abuzuri.

Textul arată că de acum platformele de internet răspund direct de conținutul încărcat pe site-ul lor ; ele vor acorda deci în mod automat – între altele – posibilitatea de a negocia drepturi de autor pentru știrile folosite de agenții de știri.

Această definiție este considerată prea vagă de cei care critică directiva întrucât sub numele de « știri » se pot ascunde diverse conținuturi.

In fine, Parlamentul European subliniază că libertatea de expresie va fi în continuare asigurată pe internet.

Directiva a fost bine gândită si este flexibilă. Astfel, platformele nou lansate vor fi mai puțin îngrădite iar dreptul de autor nu se aplică materialelor destinate studiul academic si cercetării.

Meme-urile si GIF-urile vor fi postate ca și pâna acum, la fel și fragmentele scurte din articole de presă pe motoarele de căutare ca Google News.

rfi.ro
foto: pixabay.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*