Țara Letiția

Țara Letiția

de Cornel Udrea.

Europarlamentara M.Grapini, multilingvistă patrioată, vorbitoare de română-aproximativă-de scoțiană arhetipală, din vremea când scoțienii purtau și ei gaci ca tot auchanu’, nădragi carevasăzică, și nu fețe de masă în carouri, mai mare jena de rușine să te preumbli cu un burduf în brață pe care-l umfli print’o țeje, ciumpoi carevasăzică, și cracii goi fără lenjerie intimistă, epilați ori ba, deci un dialect din timpul când englejii se băteau cu scoții, cu irlandejii pe care-i țineau de unguri. Graiu’ acesta perit este cu atât mai valorous cu cât fimeia Grapini îl folosește curent și fonetic, punând în mare încurcătură pe ceilalți europarlamentari, care până acum aveau impresia că limba engleză este altceva.

Doamna în cauză a făcut vorbire despre lipsa de șoferi care să conduce TIR-uri în Ungaria, Cehia, Franța, Polonia și Letiția. Translatorul chemat în grabă s-a făcut de cacao, pentru că n-a știut a traduce corespunzător. A fost găsit spre seară, umblând de nebun prin Bruxeles, râzând ca proasta-n târg ori de câte ori auzea vorbindu-se engleza.

Acum se simte mai bine, este tot în spital, numa’ că plânge nemotivat și declară că el este o varză și vrea să fie gătit de doctorii de acolo sub formă de compot.

Doamna Grapini se situează astfel, dar și altfel, între marii descoperitori ai lumii, Columb, Magellan, Cook (se citește Cuc, ca ministru’) și descoperitorul rus Marco Polov care a descoperit China și voleiul în apă.

Țara Letiția este situată aproximativ la aceeași distanță la care sunt situate și țările din vecinătatea ei, trei la număr, a patra fiind o mare, Marea Azor, o mare închisă, fără drept de eliberare înainte de termen.

Letiția este o republică monarhică: președintele este și rege, ales de popor pe patru ani, ca președinte, dar el trăiește ca un rege. Poporul trăiește și el.

Letiția are 300 de parlamentari penali, bogați, izolaționiști, comuniști, care îndeplinesc ordinele președintelui și se simt bine, spre bineînțeles.

Letiția are populație puțină, mai mare ca a Andorrei, și mult mai puțină ca China. Femeile au aceleași drepturi cu bărbații: fumează, beau, merg la meciuri, conduc în viteză, înjură, iar bărbații gătește, copii crește și cere voie să fumează de la soție.

Letiția este democratică până în măduva oaselor. Istoria ei multimilenară are 200 de ani și este plină de evenimente care seamănă izbitor cu cele din Atlantida.

M.Grapini a fost aleasă șofer de onoare al Letiției și a primit un pandant sub formă de motostivuitor. Adina Florea nu s-a ales cu nimic de astă-dată. Țara noastră urmează să stabilească relații la nivel de ambasadă cu Letiția, iar ambasadorul George Orwell Becali va fi ales prin concurs deschis și public.

Doamna Norica Nicolai n-a fost anunțată de concurs și s-a enervat foarte tare.

Vom reveni anterior cu alte știri despre Letiția. Am o vecină Letiția Popîndău, coafeză de bărbați, ocazională, de care îmi place foarte mult, însă nu îndrăznesc ca să-i spun.

P.S. Ouăle roșii din acest an vor fi vopsite în alb, ori vor fi lăsate cum le-a făcut mă-sa, ca semn distinctiv de partid, ca cămașa albă electorală.

Sursa: http://ziarulfaclia.ro/tara-letitia/

Cornel Udrea s-a născut la data de 27 martie 1947, în orașul Gheorgheni, județul Harghita. A absolvit Liceul Mihai Eminescu din Cluj-promoția 1964. Își continuă studiile la Facultatea de Filologie din același județ (respectiv Cluj), absolvind în anul 1969. La un an de la absolvire, din anul 1970, lucrează ca redactor la Radio Cluj. Pe lângă acest statut, Cornel Udrea este coordonator de programe de divertisment, teatru radiofonic și spectacole cu public. De asemenea, este membru al Uniunii Scriitorilor din România, autor a zeci de piese de teatru și cărți publicate de-a lungul anilor.

foto: pinterest.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*