Ziua internațională a rromilor, sărbătorită la Turda, în prezența Mitropolitului Andrei

Ziua internațională a rromilor, sărbătorită la Turda, în prezența Mitropolitului Andrei

La Congresul mondial al rromilor, de la Londra, din anul 1971, s-a hotărât ca ziua de 8 aprilie să devină Ziua Internațională a Rromilor de pretutindeni. În municipiul Turda, manifestările dedicate acestei zile au început de sâmbătă, 6 aprilie 2019, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care a binecuvântat comunitatea de rromi din Parohia Turda-Fabrici.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în Biserica Parohiei misionare pentru rromi cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din zona Turda-Fabrici. Din sobor au făcut parte consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Turda, pr. Daniel Crișan, duhovnicul Mănăstirii Mihai Vodă, arhim. Ilie Hanuschi, preotul paroh, pr. Marin Trandafir Roz, alături de alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, prin intermediul căruia a evidențiat importanța postului și a rugăciunii în viața creștinului, comparându-l cu antrenamentul unui sportiv, pornind de la capitolul 9, versetele 24-27, din Epistola întâi către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel. În încheierea cuvântului, Ierarhul a evidențiat activitatea preoților misionari în parohiile pentru rromi din județul Cluj și i-a felicitat pe cei prezenți, rugându-l pe Dumnezeu să le dea sănătate tuturor rromilor din toată lumea.

Răspunsurile liturgice au fost date, alternativ, și în limba rromani, de un grup de elevi seminariști de la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca.

La final, ÎPS Andrei a oficiat o slujbă de parastas în memoria victimelor de etnie rromă deportate în lagărele naziste din Auschwitz-Birkenau și Transnistria.

Părintele paroh Marin Trandafir Roz a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Andrei pentru prezență și pentru binecuvântarea credincioșilor din zona Turda – Fabrici.

La Sfânta Liturghie au fost prezente oficialități locale, județene și centrale, alături de numeroși localnici, precum și copii de etnie rromă, care s-au împărtășit în număr mare cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hrisos. Totodată, copiii prezenți au primit dulciuri și cărți de rugăciune din partea Mitropolitului Clujului.

Biserica datează din anul 1934, la început fiind o casă particulară, o cameră fiind capelă, iar celelalte camere – locuință preotului.

Între anii 1983-1985, dupa ce în anul 1979 i se dă bisericii noul hram „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul’’, preotul paroh Ioan Andreicuț, actualul Mitropolit al Clujului, care a slujit timp de șapte ani, în perioada 1978-1985, îi dă forma actuală, extinzându-o, reparând exteriorul şi îmbrăcându-o cu o frumoasă pictură.

Pentru această parohie, ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a hirotonit, în luna ianuarie 2019, primul preot rrom din județul Cluj, misiunea acestuia fiind de a deservi comunitățile de rromi de pe raza municipiilor Turda și Câmpia Turzi.

foto: Mitropolia Cluj

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*