Veteranii de Război, omagiați la Cluj

Veteranii de Război, omagiați la Cluj

Cu prilejul Zilei Veteranilor de Război, în municipiul Cluj-Napoca, precum şi în alte localităţi din judeţul Cluj se vor desfăşura, astăzi, ceremoniale militare în onoarea veteranilor de război şi pentru cinstirea eroismului, jertfelor şi memoriei celor căzuţi în luptele din cel de-Al Doilea Război Mondial.

La Cluj-Napoca, evenimentul va avea loc astăzi, începând cu ora 10 la Monumentul Glorie Ostaşului Român din Piaţa “Avram Iancu”, fiind organizat de Divizia 4 Infanterie „GEMINA” în colaborare cu reprezentanţi din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională.

În programul aniversar sunt incluse o slujbă religioasă, depuneri de coroane de flori, precum şi defilarea gărzii şi muzicii militare. De asemenea, ceremonia cuprinde un moment cu o semnificaţie aparte. În semn de respect şi preţuire, veteranilor de război participanţi la festivitate li se vor oferi bujori şi drapele naţionale.

Detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu”, Batalionului 7 Aruncătoare Proiectile Reactive „General Vasile Danacu”, Batalionului 55 Comunicaţii şi Informatică „Napoca”, Grupării de Jandarmi Mobilă „Ştefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Avram Iancu” al judeţului Cluj.

În urmă cu 176 ani, pe 29 aprilie, regele Carol I a instituit titlul de „Veteran de război” în onoarea combatanţilor acoperiţi de glorie pe redutele Războiului de Independenţă, zi care a devenit, din anul 2007, Ziua Veteranilor de Război (prin hotărârea de Guvern nr. 1222/2007), în semn de recunoaştere a meritelor acestora pentru apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României.

În urma celui de-Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi (circa 92.000 de militari decedaţi). În prezent, mai sunt în viaţă aproximativ 8.300 de veterani de război, circa 250 de văduve de război şi în jur de 63.000 de văduve de veterani de război.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*