Apicultorii români cer  protejarea albinelor împotriva pesticidelor

Apicultorii români cer protejarea albinelor împotriva pesticidelor

Apicultori şi membri ai grupurilor preocupate de sănătatea mediului se vor aduna astăzi, 7 mai, în faţa Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru a înmâna petiţia prin care cer protejarea albinelor împotriva pesticidelor, informează un comunicat de presă.

Petiţia a fost semnată de peste 3 000 de români care cer intervenţia în sprijinul adoptării unei modalităţi corecte, fundamentată ştiinţific de evaluare a toxicităţii pesticidelor faţă de insectele polenizatoare, printre care şi albinele.

Evenimente similare care vor avea loc şi în alte capitale europene în data de 9 mai: Berlin, Dublin, Haga, Londra, Paris, Riga, Roma şi Sofia.

Votul este aşteptat să se ţină în 20 mai, ceea ce coincide cu Ziua Mondială a Albinei, în Comisia Permanentă pentru Plante, Animale, Alimente şi Furaje, la Bruxelles. Statele membre vor vota pentru ridicarea la un nou nivel a standardelor de testare a tuturor pesticidelor conform Ghidului Albinei, document elaborat de EFSA – Autoritatea Europeană Pentru Siguranţa Alimentară în anul 2013 dar neadoptat încă la nivelul întregii Uniuni Europene.

Petiţia online, semnată în afară de români şi de 230.000 de alţi cetăţeni europeni se poate vedea aici:https://actions.sumofus.org/a/salvati-albinele

„Cetăţenii şi apicultorii sunt îngrijoraţi în aceste zile, dând glas preocupărilor pentru soarta polenizatorilor, care se aud de la Riga la Berlin şi de la Roma la Bucureşti”, declară Rebecca Falcon, managerul campaniei din partea organizaţiei SumOfUs. „Albinele Europei sunt decimate de pesticide toxice dar, pe 20 mai, chiar de Ziua Albinei, guvernele europene au şansa să voteze documentul cunoscut sub numele de Ghidul Albinei care stabileşte noi standarde, cu bază ştiinţifică garantată de EFSA pentru evaluarea pesticidelor.”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*