„Arlechinii” din Dej, au participat cu succes la Festivalul „Eclairs de Scène” din Franța

„Arlechinii” din Dej, au participat cu succes la Festivalul „Eclairs de Scène” din Franța

Trupa de teatru francofon „Arlequin”, a Centrului Cultural „Arta”, s-a întors de la Toulouse (Franţa), unde, la sfârșitul lunii mai, a reprezenta cu succes România, și implicit Dejul, la a 33 – a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Copii şi Tineret „Eclairs de Scène”. Trupa „Arlequin” (Tudor Bote, Bianca Rus, Rada Leș, Alex Țigoan, Celina Găldean, Raul Pop, Bogdan Toderean și Răzvan Chiș) s-a prezentat pe scena festivalului din Toulouse cu piesa „Rețetă pentru o bună Scufiță Roșie” de Christian Jolibois și Romain Drac, în regia profesorului Iosip Lucian. Regia și prestația actorilor, care s-au bucurat de un binemeritat succes la public și la juriu, au fost recompensate cu o diplomă de excelență și Trofeul Festivalului. Evident, și cu ropote de aplauze!

Marți, 4 iunie, tinerii actori coordonați de prof. Lucian Iosip, s-au întâlnit cu primarul Morar Costan din dorința de a-i împărtăși impresiile lor despre festival, aducând totodată mulțumiri Primăriei Dej, pentru sprijinul constant acordat elevilor de a participa la festivaluri sau competiții consacrate în Europa. La rândul lor, au primit cuvenitele felicitări pentru prestația lor de tineri mesageri culturali ai orașului.

Organizat de Asociaţia FITE (Festival International de Théâtre d’Enfants), festivalul coordonat de Marie-Claude Baboulène, a reunit anul acesta pe scena Teatrului „Jules-Julien” peste 500 de tineri, respectiv, trupe din: Republica Moldova, România, Rusia, Spania, Tunisia şi Franţa, programul acestei manifestări cuprinzând, pe lângă spectacole, o vizită ghidată în oraş, o paradă a costumelor, un târg de produse tradiţionale şi ateliere teatrale.

Nu în ultimul rând, participanţii la festival au fost primiți în sala Capitoliului din Primăria Toulouse de primarul orașului, dl. Jean-Luc Moudenc. Cu acest prilej, a avut loc și un schimb de mesaje și cadouri între primarul Morar Costan și omologul său francez, cadoul „surpriză” fiind un portret al primarului Moudenc, realizat de Alex Țigoan. Mesajul primarului Morar Costan, un susținător fervent al participării tinerilor la schimburile culturale internaționale, a fost înmânat primarului orașului Toulouse, de către Alina Hossu, reprezentanta Primăriei Dej. Tot cu această ocazie, Celina Găldean, Bianca Rus și Alex Țigoan, au susținut un moment artistic. De menționat prezența la festival a președintelui Asociației „Dunières sans frontières”, Maurice Bancel, care a venit cu soția special pentru spectacolul dejenilor. De altfel, veche și generoasă prietenă a Dejului, asociația condusă de Maurice Bancel a finanțat taxa de participare la festival a „arlechinilor”.

Un festival la care Dejul a participat pentru a 5-a oară și, de fiecare dată, trupele selectate au fost apreciate de public și au reprezentat cu succes Dejul și România.

Marie-Claude Baboulène
Dovada, rândurile de apreciere și mulțumire transmise trupei „Arlequin” și coordonatorului trupei: „ Dragi prieteni, dorim să vă mulțumim pentru participarea voastră la cel de-al 33-lea Festival Internațional de Teatru „Éclairs de Scène”. Ați adus cu voi o diversitate de stiluri artistice și ați îndeplinit cu succes obiectivele noastre de comuniune și de bogăție culturală. Timp de o săptămână, Teatrul Jules Julian a fost marcat de prezența voastră, de entuziasmul și dăruirea voastră pentru teatru. Am împărtășit cu plăcere, cu voi, această a 33-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru „Éclairs de Scène”. Vă dorim o recuperare foarte bună după acest periplu și multe bucurii și succese în munca voastră legată de teatru. Cu speranța că vă vom revedea din nou la Festivalul „Éclairs de Scène”, vă transmitem salutările noastre cordiale” – Marie-Claude Baboulène, directorul festivalului, împreună cu întreaga echipă a Festivalului Internațional de Teatru „Eclairs de Scène”.

Vezi și: http://ziarulfaclia.ro/arlechinii-din-dej-au-participat-cu-succes-la-festivalul-eclairs-de-scene-din-franta/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*