Proiect de lege pentru legalizarea canabisului în scop medical

Proiect de lege pentru legalizarea canabisului în scop medical

Proiectul de act normativ „Victoria” – privind regimul juridic al canabisului, substanțelor și preparatelor ce conțin canabis, utilizate în scop medical – este numele propunerii legislative depuse, miercuri, în Parlament, de deputatul PSD de Constanța Cristina Dumitrache şi susţinută de peste 90 de aleşi de la toate partidele. Proiectul de lege s-a intitulat, în faza de lucru, „proiect de act normativ Victoria”, după numele unei femei care a murit de cancer la începutul acestui an.

„Putem spune că astăzi facem un important și necesar pas spre victorie pentru toți pacienții care pot beneficia de efectele extraordinare demonstrate prin uzul canabisului medicinal în tratarea bolilor grave (cum ar fi cancerul, HIV-ul, scleroza multiplă și altele)”, a declarat Cristina Dumitrache, la depunerea proiectului.

Proiectul de lege pentru legalizarea canabisului în scop medical reprezintă un demers ce cuprinde norme speciale, în completarea legislației care reglementează regimul juridic al plantelor, substanțelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope (Legea 339/2005) și care prevede, în mod lacunar, utilizarea în scop medical a unor substanțe și preparate stupefiante, unele componente ale canabisului (extrem de benefice pentru bolnavii suferinzi) lipsind din reglementarea în vigoare.

„În opinia mea și a celor aproape 90 de colegi co-semnatari, în România există o nevoie imperativă pentru o lege specială în această materie, chiar dacă țara noastră figurează („pe hârtie” numai) pe lista țărilor europene care au legalizat canabisul medical. În ciuda acestui aspect, în practică, pacienții din România nu beneficiază de această opțiune în tratamentul lor” susține Cristina Dumitrache.

Astfel, pentru a înlătura lacunele legislative existente, a armoniza legislația națională cu cea a statelor UE și pentru a integra recomandările OMS în domeniul utilizării canabisului medical, precum și recomandările de la nivel unional ale diferitelor instituții (Parlamentul European, Comisia Europeană), se preconizează o lege specială care reglementează toate aspectele utilizării canabisului în scop medical (de la cultivare, producție, fabricare, transport, depozitare, import/export, la utilizarea efectivă și achiziționarea de la farmaciile și furnizorii specializați). Pe lângă referirea la canabis, așa cum este acesta definit în convențiile internaționale, proiectul propus are în vedere reglementarea utilizării atât a componentei CBD din canabis, cât și a componentei THC, reglementând concentrațiile necesare din punct de vedere medical.

Proiectul propune înființarea Agenției Canabisului (care funcționează în țări precum R. Cehă, Germania, Olanda), care se ocupă de avizul pentru cultivare, precum și de controlul, verificarea și supravegherea operațiunilor cu canabis în vederea utilizării în scop medical.

De asemenea, se propune înființarea Registrului Național Unic, care să furnizeze date cu privire la producătorii şi fabricanţii de substanţe şi preparate ce conțin canabis, precum și informații privind cultivatorii de plante de canabis în scop medical, pentru garantarea transparenței și securității în domeniu. Prezentul proiect de act normativ introduce posibilitatea pentru pacienți de a avea acces la canabisul medical pe bază de prescripție medicală, eliberată de medicul specialist, utilizând un formular special (ca în cazul morfinei). Fumatul nu este permis.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*