Turneu de succes al Coralei ARMONIA în Beauvais, Franța

Turneu de succes al Coralei ARMONIA în Beauvais, Franța

Corala „Armonia” a Casei Municipale de Cultură din Dej, s-a întors săptămâna trecută din Franța unde a participat la Zilele Orașului Beauvais, respectiv, serbările medievale consacrate eroinei locale, Jeanne-Hachette. Corala dejeană a fost însoțită de coordonatorul de proiecte internaționale, prof. Lucian Iosip, cel care de aproape 30 de ani se ocupă de promovarea culturii și folclorului someșean în Franța.

Participarea coralei dejene la aceste manifestări a fost urmarea invitației lansate de primarul Caroline Cayeux și Primăria Beauvais, Comitetul de Înfrățire al orașului Beauvais și președintele acestuia, Nazim Tuarigt și Asociația „Amis des Fêtes Jeanne-Hachette”, condusă de Marcelle Mazurier. Prieteni constanți ai Dejului, ca de altfel și Patricia Bonnet, Cristian Maugy, Franck Pia, Maria Cecilia Moreira, Dominique și Yannick Rucelle și mulți alții, care s-au străduit din plin să asigure un sejur plăcut artiștilor.

Cu prilejul acestei deplasări, având „misiunea” de a consolida relațiile culturale dintre orașele înfrățite Dej și Beauvais, corala „Armonia”, dirijată de Doina Sima-Minea, a susținut vineri, 28 iunie, un concert de excepție în Catedrala Sfântul Petru din Beauvais, participând a doua zi la Liturghia Medievală oficiată tot în catedrală. Ocazie cu care, a fost interpretată una dintre piesele de rezistență ale coralei, rugăciunea „Tatăl Nostru” cântată în registru polifonic.

De asemenea, artiștii au fost prezenți și la parada serbărilor Jeanne-Hachette. În cadrul paradei, dat fiind că unii dintre coriști sunt și veterani ai Ansamblului folcloric „Someșana” (coregrafii Reghina și Lucian Tecar, Adrian Haranguș și Lucian Mureșan), dejenii au oferit publicului un scurt program folcloric, interpretând cu brio „Feciorescul” și „Joc de șură”.

Repertoriul bogat al concertului, cuprinzând piese religioase şi folclorice românești și franceze, a reuşit nu doar să capteze interesul publicului numeros ci şi să-l „uluiască” prin farmecul cântărilor şi vituozitatea vocală a membrilor coralei. Aplauzele au fost îndelungi, iar șirul cuvintelor elogioase rostite de participanți, oficialități sau simpli spectatori, a avut menirea de a sublinia valoarea coriștilor și implicit, al recitalului.

Franck Pia, viceprimar Beauvais: „Foarte frumoasă Liturghia din acestă dimineațâ, la Catedrala „Sfântul Petru” , cu cântece polifinice românești oferite de corala din Dej, oraș înfrățit cu Beauvais. În semn de prietenie, corala „Armonia” a oferit o icoană reprezentându-l pe Sfântul Petru, Catedralei noastre. Un nobil și înălțător gest de prietenie”.

Patricia Bonnet: „Superb! Și astăzi se mai vorbește de voi. Ați avut un succes strălucitor!”

Dominique Rucelle, ex-președinte al Asociației „Les foulées de la rue”: „Superbă corală! Prezentă și la sosirea noastră cu bicicletele, în Dej, în 2013. Un moment de neuitat”!

La finalul concertului, dejenii au oferit o icoană reprezentându-l pe Sfântul Petru, catedralei episcopale păstorită de Jacques Benoit-Gonnin.

Turneul coralei ”Armonia” a mai cuprins și o primire oficială la Primăria Beauvais (unde artiștii dejeni au cântat “Oda bucuriei”), vizitarea Complexului Cultural „La Maladrerie”, vizitarea Târgului Medieval împreună cu primarul orașului Beauvais, Caroline Cayeux, întâlnire cu prietenii din Le Quesnoy și o excursie la Paris.

Odată cu revenirea în țară, corala s-a întâlnit cu primarul Morar Costan pentru a-i transmite mesajele prietenilor din Beauvais și Le Quesnoy, dar și pentru a primi, pe merit, felicitări din partea edilului șef al orașului. Felicitări adresate întregului ansamblu de artiști și cu precădere dirijorului și fondatorul coralei, doamna Doina Sima-Minea și profesorului Lucian Iosip, artizanul acestui turneu. La rândul lor, membrii Coralei „Armonia” și-au exprimat gratitudinea pentru susținerea și sprijinul de care se bucură din partea primarului municipiului Dej pentru a desfășura o activitate de un înalt profesionalism în cadrul Centrului Cultural „Arta”.

M. Vaida

Vezi și:http://ziarulfaclia.ro/dej-turneu-de-succes-al-coralei-armonia-in-beauvais-franta/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*