Test gratuit pentru depistarea hepatitei C

Test gratuit pentru depistarea hepatitei C

Clujenii care se adresează Spitalului Județean sau Institutului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie sunt testați gratuit pentru Virusul Hepatic C. Testul pentru depistarea hepatitei C se face rapid. În doar cinci minute pacienții vor știi dacă au sau nu virusul. Important de menționat este faptul că cei care vor să se testeze NU au nevoie de trimitere de la medicul de familie.

Campania a început în martie și va mai dura încă două luni. Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Cluj, dr. Mihai Moisescu, a explicat în cadrul unei emisiuni difuzate de Radio Cluj, care sunt modalitățile de transmitere a hepatitei:

„Dacă vorbim de hepatita generală de tip A, este o hepatită transmisă cu cale de intrare orală, astfel încât vorbim de mâna murdară în primul rând, utilizarea şi consumarea unor fructe sau legume nespălate, contaminate cu diverse produse, dar se poate contamina şi prin apă.

Hepatita de tip B şi aceea de tip C se transmit prin material biologic contaminat. Vorbim de sânge, plasmă. Înainte de a se introduce instrumentele de unică utilizare şi a verifica condiţiile de sterilizare, era posibilă şi era înregistrată o transmitere cu aceste instrumente. Iar cealaltă cale de transmitere e transmiterea sexuală”.

În România, hepatita virală de tip A este în creștere, a mai declarat directorul executiv al DSP Cluj, dr. Mihai Moisescu.

La nivel mondial hepatita virală reprezintă una din principalele cauze de deces, cu 1,34 de milioane de decese pe an. Anual, în 28 iulie este marcată Ziua Mondială de luptă împotriva hepatitei, un prilej de a afla informații utile despre cauzele și posibilitățile de a preveni această boală.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*