Bergamo,  două orașe într-unul singur

Bergamo, două orașe într-unul singur

Bergamo este un orăşel cochet la doar o oră de mers cu trenul de la Milano. Așezarea lombardă, de aproximativ 120 de mii de locuitori, este formată din Città Bassa, orașul de jos (orașul nou), și Città Alta – zona înaltă (orașul vechi), partea istorică din Bergamo.

Tot ce este de vizitat în Bergamo se află în Citta Alta, aflat în vârful unui deal împădurit. Până acolo puteţi urca cu un funicular la preţul de 1,30 de euro biletul dus. De coborât, e preferabil per-pedes pentru că ai ce admira în zonă. În plus, nu este greu de coborât dealul și se pot admira luxoasele vile din jur, aflate pe Bulevardul Vittorio Emanuele şi înconjurate de brazi şi vegetaţie colorată.

Orașul vechi este foarte bine întreținut. Străduțe înguste pavate cu piatră cubică, uși și porți impunătoare din lemn sau metal, vopsite cu bun gust, două funiculare, o piață care a reprezentat multă vreme centrul administrativ, economic și social al orașului, ruinele unui vechi castel, sunt doar câteva dintre elementele care alcătuiesc un peisaj medieval aparte.

Odată ajuns în orașul vechi, ai două opțiuni… la stânga sau la dreapta. Să le luăm pe rând. În stânga, cum stai cu spatele la orașul nou, este castelul San Vigilio. Construit la 496 de metri deasupra nivelului mării, castelul a reprezentat reședința multor conducători ai orașului Bergamo. De sus, vizibilitatea este excelentă. Se văd: orașul vechi, cel nou, precum și dealurile și câmpiile din această zonă a Lombardiei. Pe lângă rolul de reședință, castelul avea și o localizare strategică, vedeai cînd vin atacatorii peste tine.

De la castel spre inima orașului vechi, o serie de străduțe înguste și întortocheate, se strâng ca într-un mănunchi în Piazza Vecchia. Este o piață dreptunghiulară, mărginită de cele mai importante clădiri din Citta Alta: Palazzo del Podesta, turnul Campanone, în care se poate urca, Palazzo della Ragione, biblioteca. Clădirile au o armonie geometrică desăvârșită. Se spune că atunci când a vizitat Bergamo, arhitectul Le Corbusier a spus că nu poți muta nici măcar o piatră, pentru că ar fi o crimă.
Există și câteva muzee: Donizetti, Rocca, muzeul de arheologie, muzeul de știință, precum și Accademia Carrara, care adăpostește o colecție de picturi medievale, renascentiste și baroce. Iar dacă tot ești în centru, poți intra și în Domul din Bergamo. E fabulos.

În piață sunt numeroase terase și restaurante la care poți face un stop pentru a lua prânzul sau doar pentru a gusta un capucino. La orele amiezii însă, turiștii i-au pauză de la vizitat și acaparează toate terasele și cafenelele. Pastele, pizza, panini, ajung în grabă la clienți, asortate cu vin sau bere, apoi nelipsitul esspreso, tare de-ți stă inima în loc. La final, un gelato alla nocciola e numai bună să încheie o masă pe cinste.

De departe farmecul orașului vechi Bergamo este dat de Zidurile Venețiene, un brâu de piatră și cărămidă de aproximativ 6 kilometri, bine întreținut, care face parte astăzi din patrimoniul UNESCO. Istoria spune că mai marii Republicii Venețiene au decis începerea lucrărilor la zid în anul 1561. Scopul său era unul pur defensiv. Și, tot istoria consemnează faptul că zidurile nu au fost niciodată sub asediu, unul dintre motivele pentru care sunt și astăzi în picioare și aproape intacte. De-a lungul Zidurilor te poți plimba sau poți face jogging. Sunt de o frumusețe aparte, iar priveliștea este de nota zece.

De jos, de la ziduri, până la gară sunt în jur de 2 kilometri, pe un bulevard larg și pitoresc. Dar pentru shopping, trebuie să mergi în cadrilaterul din orașul nou, format din străzile XX Settembre, Borfuro, Sant’Alessandro si Sant’Orsola.

Prin urmare, dacă aveți ocazia, în drum spre Milano, dați o fugă și până la Bergamo. Nu veți regreta.

surse: vikitravel.com, mihaijurca.ro,
Pagina oficială a orașului Bergamo – www.visitbergamo.net

Foto: wikimedia.org, aarhiva personală

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*