Ministrul sănătăţii anunţă controale la toate spitalele de psihiatrie

Ministrul sănătăţii anunţă controale la toate spitalele de psihiatrie

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, luni dimineaţă, că bilanţul morţilor în cazul tragediei de la Spitalul de Psihiatrie din Săpoca a ajuns la cinci, după ce o pacientă în vârstă de 88 de ani a murit, duminică noaptea, la Floreasca. Atacatorul se află internat provizoriu în acelaşi spital, după decizia judecătorilor în legătură cu arestarea sa. Medicii vor trebui să stabilească dacă bărbatul de 38 de ani a avut discernământ.

Ancheta condusă de Sorina Pintea la Spitalul de Psihiatrie din Săpoca, după ce un pacient a ucis alţi cinci şi a rănit opt pacienţi, scoate în evidenţă o serie de erori şi nereguli medicale şi manageriale.

„În afară de responsabilităţile celor care au fost de gardă şi au lucrat în tura de noapte noaptea de sâmbătă spre duminică, există responsabilităţi, conform fişei postului, a celor care conduc secţia, care conduc spitalul Săpoca” a declarat Sorina Pintea.

Ministrul sănătăţii, spune că ancheta de la Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca va continua, însă concluzia este că a fost vorba despre un lung şir de erori umane, puse pe seama nerespectării fişei postului de către cadrele medicale.

„Noi am finalizat ancheta privitoare la acest caz, dar controlul începe abia acum, va continua la toate spitalele de psihiatrie care au incluse compartimente de măsuri de siguranţă, dar şi la spitalele de psihiatrie din ţară. Ministrul sănătăţii nu poate să meargă în fiecare spital din ţară, dar direcţiile de sănătate publică au reprezentanţi în cadrul consiliilor de administraţie, care se pare că fac multă figuraţie. Atâta vreme cât de luni de zile nu te întâlneşti, aceste consilii trebuie să aprobe bugete, să aprobe planuri de achiziţii. Vom avea nişte discuţii legate de modificarea Legii sănătăţii mintale – pentru că există nişte inadvertenţe, va trebui să coroborăm cu directivele europene, dar trebuie să ne mulăm şi pe realităţile care există la noi în acest moment” a mai spus Ministrul sănătății.

În noaptea de 17 spre 18 august 2019, un pacient bolnav de etilism şi internat la spitalul Săpoca a lovit, cu un stativ de perfuzii, 13 alţi pacienţi – cinci dintre aceştia au decedat, spune ministrul Sorina Pintea, prezentă la Buzău.

mediafax.ro, radioactualități.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*