ONG-urile cer din nou acces în spitale și adoptarea planului în psihiatria comunitară

ONG-urile cer din nou acces în spitale și adoptarea planului în psihiatria comunitară

Sorina Pintea a avut, în cursul zilei de luni, consultări cu organizațiile neguvernamentale și asociațiile de psihiatrie, pentru a modifica Legea sănătății mintale. Săptămâna trecută, Pintea a declarat că vor fi controale la toate spitalele de psihiatrie din țară, dar și că vrea eliminarea instanței judecătorești din procesul internării nevoluntare, fapt care a stârnit un val de critici în societatea civilă.

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) și Asociația Tonal, care fac vizite de monitorizare în spitale de psihiatrie și centre pentru persoane cu dizabilități de circa 15 ani, au anunțat, pe Facebook, că vor participa la consultări. ONG-urile cer din nou acces în spitale și adoptarea planului în psihiatria comunitară.

Amintim că, în această primăvară, Sorina Pintea a retras, după o săptămână, acreditarea CRJ pentru efectuarea vizitelor de monitorizare, iar, în 2017, ex-ministra Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a retras acreditarea pentru vizitele de monitorizare în centre rezidențiale pentru persoane cu dizabilități, motivând că a fost înființar Consiliul de Monitorizare.

Totuși, până la această oră, Consiliul de Monitorizare nu a suflat un cuvânt despre tragedia de la Săpoca.

O a șasea victimă a masacrului de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca a murit, iar alți șapte pacienți răniți în incident sunt în continuare internați în stare gravă la spitalele din București.

newsweek.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*