Scade numărul elevilor din sistemul de învățământ românesc

Scade numărul elevilor din sistemul de învățământ românesc

Numărul elevilor din sistemul de învățământ românesc este într-o scădere continuă, pe măsură ce populația scade, din cauze demografice naturale sau din cauza migrației.

Anul trecut au emigrat 44.048 de copii și tineri cu vârste cuprinse între 0 și 19 ani, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Este cel mai mare număr de persoane care migrează din România, din această categorie de vârstă, din anul 2010 până în prezent, notează edupedu.ro. Cea mai mare creștere este la grupa 15-19 ani, adică elevi de liceu, urmată de 0-4 ani – familii cu copii mici, care pleacă din țară.

Cei 44.048 de copii și tineri care au emigrat anul trecut reprezintă un potențial de 1.761 de clase de școală a câte 25 de elevi. Asta în contextul în care anul trecut România a avut cea mai mare migrație din ultimii 9 ani.

Pe grupe de vârstă, cea mai mare creștere a emigrației este între 15 și 19 ani, mai ales în rândul băieților, potrivit datelor INS. O creștere mare are și grupa de vârstă 0-4 ani. De asemenea, se poate observa că și grupa 5-9 ani consemnează o creștere față de anii trecuți.

Reducerea populației școlare înseamnă implicit reducerea numărului de clase și chiar desființarea școlilor. Din 8.230 de școli înregistrate oficial în 2007, au mai rămas 7.047 de unități de învățământ 10 ani mai târziu (-14,4%). Fenomenul este prezent cu mai mare amploare în mediul rural și în orașele mici.

În ultimii 4 ani au plecat din țară 855.175 de români, adică 4,4% din populația rezidentă a României la data de 1 ianuarie 2019.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*