Un număr de 77 de unităţi de învăţământ din judeţul Cluj nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare înaintea începerii noului an şcolar fie din cauza grupurilor sanitare necorespunzătoare, fie din lipsa apei curente sau potabile. Toate unităţile de învăţământ neautorizate se află în mediul rural.
Conform unei situaţii prezentate de conducerea Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Cluj în cadrul şedinţei de vineri a Colegiului Prefectural, în judeţul Cluj există 630 de obiective de învăţământ preuniversitar de stat şi privat. Dintre acestea, 553 au primit autorizaţie sanitară, adică 87,77 la sută dintre unităţi, în timp ce un număr de 77 de obiective (12,23%) sunt fără autorizaţie.
Reprezentanţi ISJ Cluj susţin că faţă de anul trecut, numărul unităţilor de învăţământ autorizate a crescut de la 87 la sută la 87,77 la sută. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Cluj au arătat că principalele motive ale neautorizării sanitare sunt legate de lipsa apei potabile, lipsa apei curente, grupuri sanitare necorespunzătoare, clădiri degradate şi nerespectarea normelor privind circuitele funcționale şi asigurarea spaţiilor funcţionale.
Conform datelor prezentate, toate cele 77 de unităţi şcolare care nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare se află în zona rurală. Inspectorul şcolar general Valentin Cuibus a afirmat, în cadrul şedinței de Colegiu Prefectural, că în această toamnă în judeţul Cluj vor începe şcoala 98.191 de elevi, precizând că până în 15 septembrie vor fi distribuite în şcoli 6500 de pachete cu rechizite pentru elevii cu situaţie materială precară. Cuibus a mai arătat că au fost comandate 89.807 manuale noi, fiind deja livrate unităţilor de învăţământ 85 la sută dintre acestea. Totodată, şeful ISJ Cluj a precizat că 92 de şcoli beneficiază de microbuze.
ziarulfaclia.ro