Față de luna decembrie a anului trecut, în lunile iulie și august anul curent, prețurile alimentelor au crescut cu 4,4%, informează Institutului Național de Statistică.
Cele mai mari scumpiri au fost în rândul legumelor, acolo unde prețurile au crescut cu 24% față de anul trecut. Cea mai mare scumpire din luna decembrie și până acum a fost la cartofi, unde prețul a crescut cu peste 50%. Asociațiile micilor producători acuză numărul mare de intermediari pentru prețurile mărite și solicită soluții pentru desfacere. Unele asociații sprijină asocierea fermierilor în încercarea acestora de a deveni furnizorii lanțurilor mari de supermarketuri.
În România preţurile alimentelor sunt aliniate celor din alte state europene, în timp ce salariile sunt chiar şi de 7 ori mai mici. Românii dau pe mâncare aproape jumătate din banii câştigaţi. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică 42% din totalul cheltuielilor unei gospodării din ţara noastră se duc pe alimente. Asa se explică poate şi preţurile mai mari la noi decât în alte state europene.
La nivel european, un polonez alocă pentru mâncare circa 92 de euro, adică 22% din venitul lunar de 480 de euro. Britanicii sunt şi mai norocoşi. Plătesc pentru mâncare 140 de euro pe lună, în timp ce salariul minim este 1.200 de euro. Şi la francezi doar 13% din venitul lunar este cheltuit pe alimente.