Bani europeni pentru încurajarea consumului de fructe, legume și lapte în școli

Bani europeni pentru încurajarea consumului de fructe, legume și lapte în școli

Programul UE de încurajare a consumului de fructe, legume și lapte în școli va fi reluat în anul școlar 2019-2020. României i s-au alocat 18 milioane de euro, 6.86 milioane de euro fiind destinate consumului de fructe şi legume și 10.8 milioane de euro programului de distribuire de lapte și produse lactate, informează Reprezentanța Comisiei Europene în România.

În fiecare an școlar, programului i se alocă o sumă totală de 250 de milioane euro. Pentru 2019-2020 au fost alocate 145 de milioane euro pentru fructe și legume și 105 milioane euro pentru lapte și produse lactate. „Deși participarea la program este facultativă, toate statele membre ale UE au ales să participe, fie la o parte a programului, fie la întregul program. Alocările naționale pentru țările UE care participă la program în acest an școlar au fost aprobate și adoptate de Comisia Europeană în luna martie 2019. De asemenea, țările pot completa ajutoarele UE cu fonduri naționale” – precizează sursa citată.

Scopul programului UE pentru școli este promovarea unei alimentații sănătoase și a unor regimuri alimentare echilibrate, prin distribuirea de fructe, legume și produse lactate și prin propunerea, totodată, a unor programe educaționale referitoare la agricultură și la o nutriție adecvată. Statele membre pot decide modalitatea de punere în aplicare a programului, inclusiv tipurile de produse pe care le vor primi copiii sau tema măsurilor educative instituite. Totuși – precizează sursa citată, „alegerea produselor distribuite trebuie să se bazeze pe considerații legate de sănătate și de mediu, de caracterul sezonier, de disponibilitate și de varietate”.

În anul școlar 2017-2018, de acest program au beneficiat peste 20 de milioane de copii (20% din copiii din întreaga Uniune Europeană).

ziarulfaclia.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*