Studiu îngrijorător: 50% dintre tinerii români au gânduri de suicid

Studiu îngrijorător: 50% dintre tinerii români au gânduri de suicid

Potrivit unei statistici realizată la nivelul judeţului Cluj, cei mai mulţi dintre tinerii care au aceste gânduri sunt bărbaţi, dar este îmbucurător că sinuciderile în rândul mamelor care abia au născut sunt în scădere.

Aproape 50% dintre tineri susţin că au avut cel puţin o dată gânduri de suicid – rezultă dintr-un studiu care face parte din teza de doctorat a psihologului Mihai Copăceanu – „Starea de sănătate şi consumul de substanţe psihoactive în rândul tinerilor din România”.

Studiul reprezentativ la nivel naţional a fost realizat online în perioada februarie – mai 2019, pe un eşantion de aproape 10.200 de participanţi cu vârste între 16 şi 25 ani, cel mai des întâlnită fiind vârsta de 17 ani.

Conform studiului prezentat de autorul tezei de doctorat, doar 28,5% dintre adolescenţi au declarat că au apelat la servicii de psihoterapie în trecut. Întrebaţi despre existenţa vreunei tentative de suicid, 20,4% dintre respondenţi au răspuns afirmativ. În ultimele şase luni, 21,5% dintre cei chestionaţi au avut perioade mai lungi în care s-au simţit depresivi. Conform studiului, 80,6% dintre respondenţi au o relaţie bună, acceptabilă şi chiar excelentă cu părinţii. În cazul persoanelor care consumă mai frecvent marijuana există o pondere mai mare a celor care au avut tentativă de suicid comparativ cu cele care nu iau acest drog. Totodată, potrivit studiului, cei mai mulţi dintre respondenţi au declarat că şi-au început viaţa sexuală la 16 ani. În cazul violului, cercetarea a relevat că 304 persoane (3%) au fost victime ale violului comis de partener sau altcineva care consumase alcool. Procentul celor care au dezvăluit acest viol rudelor sau prietenilor a fost de 2,4%, ceea ce înseamnă că 60 de persoane nu au spus nimănui şi doar 102 au depus plângere la poliţie.

Conform studiului, 52,9% dintre respondenţi au declarat că în prezent sunt fumători.

30,9% dintre cei chestionaţi petrec zilnic pe internet între 2 şi 4 ore; 30,3% – între 4 şi 6 ore; 17,1% – peste 6 ore; 11,1% – peste 8 ore; 10,6% – maxim 2 ore. 72% dintre respondenţi au spus că folosesc internetul pentru a accesa reţele de socializare. Studiul arată că 21% dintre părinţii de adolescenţi au permis copilului lor să consume alcool. Părinţii au fost întrebaţi dacă există excepţii când un părinte îi poate permite copilului să consume alcool, 58,5% menţionând că în nicio situaţie, 24% au răspuns – la un majorat/petrecere/Revelion.

www.ziarulfaclia.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*