Ciorba de urechiușe, rețetă armenească

Ciorba de urechiușe, rețetă armenească

Trei lucruri sunt importante pentru armeni și cu ele se mândresc oriunde s-ar afla: credința, limba armeană și tradițiile. O populație nu poate fi numită popor dacă nu are tradiții, ele fiind baza pentru formarea și construirea unei biserici și a poporului în sine.

Printre tradiții se află și păstrarea obiceiurilor și a rețetelor culinare tradiționale. La toate marile sărbători, la nunți, botezuri sau la înmormântări, preparatele tradiționale armenești nu lipsesc de pe mese. Că este „aganciabur” – supa de urechiușe (colțunași), „harissa” – mâncare din carne tocată și grâu, „tahnabour” – supa de iaurt, sugiuc armenesc sau „manti” – un fel de bărcuțe din aluat, umplute cu carne, toate sunt servite cu plăcere.

Cum preparăm Aganciabur sau ciorba de urechiușe?

Avem nevoie de: un kilogram carne de vită, 3 ouă, o ceapă, 1/3 pachet de unt, un borcan de iaurt, o cană cu făină, un os cu măduvă, sare, piper. Din kilogramul de carne se toacă circa 270-300 de grame împreună cu ceapa și se condimentează. Restul de carne împreună cu osul se pun la fiert până scade apa.

Se așază într-un castron ouăle cu puțină sare și apă, cât încape în trei jumătăți de coajă de ou, și făină cât cuprinde. Se frământă, și aluatul obținut se lasă să se odihnească 20 de minute. Se întinde o foaie, se taie pătrățele și pe fiecare în parte se pune puțină umplutură. Se pliază aluatul, se prind capetele și se lipesc unul de altul, ca sa capete forma unui melc sau forma de tortellini. Când sunt gata, se pun în supa fierbinte strecurată și se lasă să fiarbă. Se pun în castronele, se rade deasupra o chifteluță de hurut și se pune smântână după gust.

Hurutul (un fel de Vegeta tradiţională), a cărui reţetă este păstrată şi respectată cu străşnicie de mai bine de un secol şi jumătate, dă gustul, aroma şi culoarea supei de urechiuşe, care este apreciată ca o delicatesă culinară.

Un text de Simona Lazăr/antenasatelor.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*