Franțuzoaicele au protestat împotriva „femicidului”

Franțuzoaicele au protestat împotriva „femicidului”

Peste 100 de militante Femen au manifestat, sâmbătă, 5 octombrie, la cimitirul Montparnasse din Paris, cu chipurile murdărite cu pământ şi cu pancarte asemănătoare pietrelor de mormânt, simbolizând 114 femei ucise în acest an.

Activistele au denunţat astfel “feminicidul” şi au cerut ca autorităţile să ia măsuri. Pe pancartele purtate de femei se aflau numele femeile ucise de partenerii lor în acest an: “Taina, 20 de ani, al 3-lea feminicid”, “Michele, 72 de ani, al 10-lea feminicid”, “Fabielle, 51 de ani, al 36-lea feminicid”, “Marie-Alice, 53 de ani, al 51-lea feminicid”, Salome, 21 de ani, al 100-lea feminicid”. “Să nu mai fie încă una”, “Ascultate mai mult moarte decât vii”, au scandat manifestantele pe străzile din apropierea cimitirului, înainte să intre în linişte în cimitir. Defilând în ploaie, activistele aveau scrise cu litere albe pe piept mesajele: “Nu voiam să mor”, “L-am părăsit, m-a ucis”, “Mă vor asculta cânt voi fi moartă”. Într-un mesaj postat pe Facebook, Femen atrage atenţia asupra faptului că în cazul majorităţii victimelor se ştia că femeile respective erau victime ale violenţei domestice cu mult înainte de uciderea lor.

“Acoperite cu pământ, murdare de praf, 114 femei, victime ale feminicidului în 2019, s-au ridicat din tăcerea lor morbidă.

Defilând calm, hotărâte să fie auzite, aceste femei ucise au revenit pentru a le proteja pe cele care încă sunt în viaţă”, se arată pe pagina de Facebook a Femen, în care se precizează că mesajele de pe pieptul manifestantelor reprezintă “cuvintele victimelor care au ţipat disperate atunci când s-au confruntat cu un sistem disfuncţional care nu le ajută”.

Femen aminteşte de turcoaica Emine Bulut, ucisă în faţa fiicei sale la 18 august, dar şi de Julie Douib, ucisă în Corsica la 3 martie. “Lansăm un apel către fiecare membru al guvernului, fiecare poliţist, fiecare judecător, fiecare vecin, mamă, tată, soră, frate, prieten… oricine sunteţi, să acţionaţi împotriva epidemiei feminicidului. Aceste crime pot fi prevenite”, este mesajul Femen.

Sursa: adev.ro/pywnw9

Foto: Femen/facebook

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*