9 octombrie, Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului

9 octombrie, Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului

Data de 9 octombrie, este Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului, în România, fiind dedicată comemorării victimelor acestui trist episod al istoriei europene. În această zi, diverse ceremonii au loc în toată țara, pentru a comemora evreii și romii care au murit în Holocaust.

Holocaustul reprezintă persecuţia sistematică organizată de stat şi exterminarea evreilor europeni de către Germania nazistă, de aliaţii şi colaboratorii săi, între anii 1933-1945. Data de 9 octombrie a fost aleasă pentru comemorarea holocaustului în România pentru că în 9 octombrie 1941, a început deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria.

Prima Zi Națională de Comemorare a Holocaustului a avut loc în anul 2004. Anul acesta, Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului coincide cu sărbătoarea de Yom Kippur (Ziua ispășirii), cea mai însemnată dintre cele trei mari Sărbători evreiești.

Yom Kippur, o sărbătoare deosebit de sobră și austeră, a început anul acesta în seara zilei de 8 octombrie și se încheie în seara, de astăzi, 9 octombrie.

La Dej, Primăria Municipiului, în colaborare cu instituțiile de învățământ și Comunitatea Evreilor Dej, marchează în data de 10 octombrie, 2019, Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Activitățile se vor desfășura de la ora 13:00 la Monumentul evreilor deportați din Piața Evreiască, unde vor avea loc depuneri de coroane.
De asemenea la Sala Multimedia din incinta Muzeului Municipal Dej, de la ora 10:30 și 14:30, va avea loc proiecția filmului ” Amintiri despre infern”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*