Medicamente noi, introduse pe lista de compensate şi gratuite

Medicamente noi, introduse pe lista de compensate şi gratuite

Guvernul a aprobat, luni, la solicitarea Ministerului Sănătăţii, o hotărâre prin care modifică şi completează HG nr. 720/2008 pentru aprobarea listei corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate.Astfel, pe lista medicamentelor de care beneficiază persoanele asigurate, incluse în programele naţionale de sănătate, în tratamentul ambulatoriu şi spitalicesc, se adaugă 17 molecule noi ce vizează afecţiuni din cadrul programelor naţionale de sănătate.

Din cele 17 molecule noi, 10 medicamente asigură tratamentul unor afecţiuni rare, precum colagenoze majore, hemofilie şi talasemie, amiotrofia spinală musculară, hemofilia, boala Fabry, boala Castelman şi nu au alternativă terapeutică. Alte 6 medicamente sunt destinate bolilor oncologice şi oncohematologice, iar un medicament asigură tratarea persoanelor cu infecţie HIV/SIDA şi tratamentul postexpunere respectiv.

„Continuăm procesul de creştere a accesului pacienţilor la tratamente de ultimă oră, în acord cu programul de guvernare, prin extinderea listei de medicamente compensate şi gratuite cu încă 17 medicamente necesare pacienţilor cu afecţiuni cronice”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Potrivit MS, anul acesta au mai fost introduse două molecule noi pe lista medicamentelor compensate şi gratuite, care se utilizează în tratarea unor boli grave, precum neoplasmul tiroidian medular agresiv şi simptomatic şi scleroza multiplă.Anul trecut au fost introduse în lista de medicamente compensate şi gratuite 37 de molecule noi care asigură tratamente inovative pentru alte afecţiuni, între care afecţiuni oncologice, boli cardiovasculare, HIV/SIDA, diabet, scleroză multiplă, atrofie musculară spinală, boala Gaucher etc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*