Exercițiu de aviație civilă pe Aeroportul Internațional din Cluj.

Exercițiu de aviație civilă pe Aeroportul Internațional din Cluj.

Elicoptere, ambulanţe, maşini de pompieri, medici, soldaţi, psihologi şi preoţi au luat parte, joi, la un exercițiu de antrenament pentru verificarea aplicabilității “Planului operațional de intervenție pentru situații de urgență generate de producerea unui accident de aviație civilă pe aeroport”organizat de Aeroportul Internațional “Avram Iancu” Cluj.

Exercițiul s-a desfășurat după un scenariu în care o aeronavă a companiei X-AERO, la aterizare ia contact cu solul înainte de pragul pistei. În urma impactului, trenul de aterizare, fuselajul și planurile suferă avarii, iar aeronava se rupe în două bucăți. În zona impactului se zăresc coloane de fum și sunt indicii de izbucnire a unui incendiu. La bordul aeronavei nu sunt materiale periculoase, dar există 3 tone de combustibil. În urma accidentului, se estimează că dintre cei 100 de pasageri și 6 membri ai echipajului, 24 de persoane sunt decedate, 16 sunt grav rănite (urgența I), 27 sunt rănite ușor (urgența II), şi 39 nu au nevoie de îngrijiri medicale.

Conform aprecierii organizatorilor, exercițiul, care a fost coordonat de David Ciceo şi Iuliu Pop, directorul general, respectiv directorul general adjunct al Aeroportului Internațional “Avram Iancu” Cluj, s-a desfășurat conform normelor stabilite de reglementările internaționale și naționale din domeniul aviației civile.

Scopul exercițiului a fost verificarea aplicabilității planului operațional de intervenție, antrenarea personalului, realizarea coordonării acțiunilor între instituțiile, companiile, serviciile și persoanele implicate în rezolvarea situațiilor de urgență şi familiarizarea personalului și a serviciilor din perimetrul şi din exteriorul aeroportului cu rolul lor în planul de acțiune.

La desfășurarea exercițiului, care a implicat participarea a peste 50 de mijloace de intervenție și a mai mult d 500 de persoane din cadrul instituțiilor cu atribuții în domeniu, au fost invitați, ca observatori, reprezentanți ai Ministerului Transporturilor, Autorității Aeronautice Civile Române, Autorității de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile, autorităților locale, companiilor aeriene și aeroporturilor din țară.

Foto: ISU Cluj

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*