Monitorul Oficial a publicat în februarie 2019 normele de aplicare ale programului “masa caldă în şcoli”. Sunt doar 50 de școli implicate în programul pilot, deși este pentru al treilea an la rând când se aprobă derularea lui, iar conform uzanțelor, pilotarea ar fi trebuit să dureze maximum doi ani. Din cele 50 de şcoli care s-au înscris în faza de testare a programului „masa caldă”, doar cinci primesc mâncarea de care copiii au nevoie.
De la caz la caz, suportul alimentar constă într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar pentru fiecare elev/preșcolar, potrivit normelor elaborate de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății. Astfel, în unitățile de învăţământ în care există cantină cu avize de funcţionare şi spaţiu adecvat de servire a hranei, masa caldă va fi preparată în regim propriu. Pentru școlile și liceele care nu dispun de cantină, dar în care există un spaţiu de servire a mesei sau un alt loc amenajabil în acest scop, masa caldă va fi asigurată în regim catering. În unitățile de învăţământ în care nu există nici cantină şi nici spaţiu amenajabil în scopul servirii mesei, elevii vor primi pachet alimentar.
Deşi Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu ” nu se înscrie în categoria şcolilor cu un număr mare de elevi provenţi din familii cu venituri mici care să nu le poată oferi o masă caldă, este o şcoală care se preocupă de toate aspectele care pot îmbunătăţi viata de zi cu zi a elevilor şi a profesorilor săi. Din această preocupare constantă s-a născut ideea unei mese calde oferite elevilor.
La sugestia Asociaţiei Părinţilor Elevilor din CNAM s-a pus în discuţie posibilitatea servirii unui prânz cald contra cost, tocmai din dorinţa de a implementa obiceiuri alimentare sănătoase adolescenţilor.
Se vor servi două feluri de mâncare gătită şi un desert, ţinându-se cont de standardele care definesc tipul de mâncare ce este permis şi mai ales recomandat să înlocuiască alimentele bogate în zahăr şi grăsimi care sunt de obicei consumate de tineri la şcoală.
Grupurile țintă vizate de proiect îl constituie: elevii implicaţi în pregătirea suplimentară remedială sau de performanţă; elevii din clasele a VII-a şi a VIII-a cu un număr de ore de curs de 31-34/săptămână; elevii navetişti din mediul rural /zonele limitrofe ale Dejului; elevii cu părinţi navetişti; elevii care doresc să participle la un program de tip after-school. În fine, oricare elev al CNAM, indiferent de situaţia socială, care dorește să servească masa în cadrul școlii. De altfel, elevii CNAM sunt beneficiarii direcți ai proiectului, părinții, familiile copiilor și comunitatea locală fiind beneficiari indirecți.
Proiectul urmează a se derula în corpul corpul B de clădire (clădirea nouă) al CNAM, prin amenajarea corespunzătoare a 5 săli aflate la subsolul clădirii și este prevăzut a se desfășura pe termen nedeterminat, începând cu anul şcolar curent. Resursele financiare necesare în vederea dotării spațiilor pentru prezentarea/păstrarea alimentelor (1 sală) și a spațiilor de servire a mesei (4 săli) au fost estimate la 36.656 lei + 2800 euro. Acestea includ mobilier, veselă, diverse ustensile, mașină de spălat vase, vitrine frigorifice etc.
La elaborarea și implementarea proiectului participă Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” Dej, Asociaţia Părinţilor de Elevi din CNAM și Consiliul Reprezentativ al Părinţilor din CNAM.
Dar, pentru reușita acestui proiect, orice ajutor din partea comunității locale este binevenit, orice sponsorizare, orice sumă de bani donată însemnând un pas mic, dar vital în folosul copiilor!