Documentarul  „Kapitalism – rețeta noastră secretă”, sâmbătă la Dej

Documentarul „Kapitalism – rețeta noastră secretă”, sâmbătă la Dej

Au trecut 30 de ani de la revoluția din decembrie. 30 de ani de tranziție de la un regim comunist către o societate democratică. Oare am ajuns unde trebuia? Are capitalismul din România o rețetă secretă? Răspunsurile încearcă să le găsească Alexandru Solomon în documentarul realizat în 2010 – „Kapitalism – rețeta noastră secretă”, continuare a altor două filme ale sale: „Marele jaf comunist” și „Război pe calea undelor”

Documentarul îi are în distribuție pe Dinu Patriciu, George Becali, George Copos, Dan Voiculescu și Dan Diaconescu. Protagoniști care și-au împărțit țara pe felii și s-au servit după măsura apetitului lor discreționar.

Una dintre imaginile emblematice din film este cea a lui Dan Voiculescu, care are, în spatele său, un tablou cu Dan Voiculescu. „Este un portret fotografic, făcut la Londra, pe care l-am reîntâlnit în toate locurile pe care le-am văzut împreună. Cred că Voiculescu și ceilalți se văd ca deschizători de drum în România. În România nu a existat capitalism, a existat, dar a fost retezat, familiile care aveau avere înainte de 1948 au dispărut de pe hartă. Ei sunt întemeietorii unei noi forme de capitalism și vor să lase în urmă lor, generațiilor din familie, cum a lăsat și Ford și atâtea familii bogate din lume”, a declarat Alexandru Solomon într-unul din interviurile sale.

O altă imagine emblematică din film este aceea în care Dinu Patriciu desenează evoluția capitalismului românesc sub forma a trei animale marine: rechin, balenă, caracatiță.

Coloana sonora a filmului este una specială și îmbină muzica din perioada comunistă, cu acorduri moderne și muzica realizată pe calculator.

„Kapitalism – rețeta noastră secretă” va rula în data de sâmbătă, 23 noiembrie 2019, în Sala Multimedia a Muzeului Municipal Dej. Intrarea este liberă, iar sala va fi ocupată în limita locurilor libere – sunt disponibile 46 de locuri.

Nu ratati acest documentar!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*