Doi compozitori dejeni omagiați de ASTRA Dej

Doi compozitori dejeni omagiați de ASTRA Dej

Sala festivă a Primăriei Dej a găzduit la sfârșitul săptămânii trecute, prima ediție a Festivalului cântecului românesc „Guilelm Șorban – Leonida Domide”, organizat de Despărțământul dejean al ASTRA. O seară în care, cele mai cunoscute melodii compuse pe versurile lui Eminescu, Goga, Coșbuc, Bolintineanu, Ștefan O. Iosif și alții, au încântat publicul, evenimentul omagiind, totodată, doi „compozitori someșeni” aproape uitați de contemporaneitate. Amfitrion: ec. dr. Radu Gavrilă, președintele Despărțământului Dej al ASTRA.

Spectacolul de o mare ținută artistică a fost susținut de: Corala „Armonia” a Casei Municipale de Cultură, corurile de elevi „Brevis” și „Bucurie”, de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, soliștii Petra și Marin Grad și interpreta de muzică populară Alexandra Moldovan. Invitat special al serii a fost Corul ASTREI Șomcuta Mare, „Buciumenii Chioarului” din Buciumi.

Reprezentant al şcolii transilvane, Guilelm Şorban (1876-1923) a activat atât în domeniul muzical (compozitor, pianist, folclorist), cât şi în cel administrativ (notar, subnotar judeţean, subprefect şi prefect al judeţului Someş). Primele sale studii muzicale datează din perioada când a frecventat Liceul din Blaj, urmate de cele de la Cluj, Viena şi Budapesta, cu profesorii Farkas Ödön, Emil Sauer și Nagy Géza, iar la Leipzig (unde a studiat compoziţia), cu Hugo Riemann. De asemenea, Şorban a publicat poezii, povestiri şi eseuri despre pictură. În 1919, s-a aflat printre membrii fondatori ai Operei Române din Cluj. După părerea scriitorului A.P. Bănuțiu, cel puțin trei dintre cântecele lui Șorban ( Mai am un singur dor, Pe lângă plopii fără soț și Pe umeri pletele-i curg râu ) au contribuit „în spațiul național la întărirea unității de cultură, provocând o stare de efervescență emoțională colectivă în zonele sensibile ale ființei naționale. Pentru că, undele lor lirice au vibrat – și mai continuă să vibreze – pe întinderile întregului spațiu locuit de români, fiind cântate din Bucovina si Maramures pâna jos în Macedonia”.

Leonida Domide (1882-1950) a fost fiul cunoscutului memorandist năsăudean Gherasim Domide. A urmat studiile facultății de medicină din Cluj pe care, din 1899, le-a continuat la Budapesta, unde a studiat și muzica. A fost membru al Societății „Petru Maior”, organizând corul studenților. Primește diploma de medic în 1905. Profesează ca medic cercual la Dej de la 1 mai 1909, iar de la 1 februarie același an devine medic primar al județului Someș. Istoria locală îi păstrează însă memoria ca pe al unui „cultivator al muzicii”, cum îl numește preotul Mânzat în „Monografia orașului Dej”. A compus lucrări corale, piese pentru orhestră, prelucrări folclorice etc. Cea mai importantă creație a sa rămâne poemul vocal-simfonic „Înșir-te mărgărite” pe versurile lui Alecsandri, inspirate de basmul cu același nume. Poemul pentru cor mixt și orchestră a fost prezentat în primă audiție, în 1910, la Teatrul Național din București, sub bagheta dirijorală a lui Dumitru Kiriac, cunoscând de-a lungul anilor mai multe puneri în scenă, inclusiv la Ateneul Român. Lucrarea a fost publicată în anul 1912 de editura vieneză Druckerei Verlags.

Așadar, o seară sub semnul muzicii, dar și un remember dedicat celor două personalități someșene care au trăit și au creat în Dej. Un oraș care ar trebui să depună mai mult efort pentru a-și recupera memoria…

M. Vaida/shorturl.at/oqGZ5

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*