O frumoasă legendă românească spune că Dumnezeu însuși l-ar fi învățat pe om să-și gătească bucatele. Luând chip de om, a fost cel dintâi bucătar, primul creator de rețete și întâiul profesor de gastronomie al oamenilor.
Poveștile populare au câte o explicație pentru fiecare lucru și fenomen din lumea noastră, căci nimic nu a fost lăsat la întâmplare.
Astfel, una dintre aceste istorisiri, pe care le mai știu doar bătrânii, spune că la începuturi oamenii nu știau ce să facă cu toate animalele și plantele care acopereau pământul.
Se fereau de ele, deși Dumnezeu îi învățase care era rostul fiecărui lucru în parte. Văzând că nu o scoate la capăt, Domnul a luat chip de om și a coborât pe pământ, unde a început să cultive pământul și să crească animale. A făcut chiar și un oc, deasupra căruia a pregătit mâncăruri cum nu mai gustase nimeni până atunci. Din acea zi, făcând întocmai, oamenii au început să se transforme încet-încet în gospodarii de astăzi. Iar pentru că Dumnezeu le-a făcut mult bine, oamenii au grijă să țină toate sărbătorile, respectând interdicțiile și datinile de peste an.
Să vă țineți după datini e treaba domniilor voastre. A mea e… să mă țin de rețetarele vechi ale românilor, așa cum e și această carte publicată în 1865 de Christ Ionnin, unionist și român bun.
„Bucătăria română”, cartea care fixează începuturile nostre de căutare a identității gastronomice naționale, ajunge din nou la cititori, după 153 de ani. Iar din cuprinsul ei vă dăruiesc și eu azi o rețetă de… Ardei umpluți. Din cartea reeditată azi, la Editura GastroArt (ediție îngrijită și adnotată de Simona Lazăr):
Ia ardei, scoate capacul, curăță-i de sâmburi; umple-i cu tocătură de carne de miel prăjită și amestecată cu ceapă, pătrunjel, sare și piper pisat; așează la loc capacele; așează-i în tingire cu puțină untură ca să se prăjească puțin; toarnă-le apoi puțină zeamă de carne cu puțin sos de tomate și lasă-i să fiarbă pe foc potrivit până ce vor scădea.
Un text de Simona Lazăr/antenasatelor.ro