Lipsă acută de medici hematologi în România

Lipsă acută de medici hematologi în România

În toată ţara sunt doar 260 de astfel de medici, iar în unele judeţe lipsesc cu desăvârşire, a declarat vicepreşedintele Comisiei de Hematologie din Ministerul Sănătăţii, Horia Bumbea, aceasta în contextul în care peste trei mii de români suferă din cauza leucemiei limfocitare cronice, nouă sute de persoane fiind diagnosticate în fiecare an.

Vicepreședintele Comisiei de Hematologie din Ministerul Sănătății, conferențiar doctor Horia Bumbea a explicat, la Radio România Actualități, că lipsa specialiștilor hematologi poate atrage după sine, printre altele, subdiagnosticarea bolilor de sânge în zonele în care nu există hematologi, iar în cazul pacienților diagnosticați există riscul nerespectării indicațiilor medicale.

„Diagnosticul în prezent în hematologie este mult mai complex, necesită teste de înaltă performanță și acest lucru este dificil în practica din România. Asta înseamnă că foarte mulţi pacienţi nu pot să fie corect evaluați /…/ și în vederea alegerii terapiei” – a spus dr. Bumbea.

Medicul a mai adăugat că pentru leucemia limfocitară cronică este nevoie de un registru național: ”Există un prim proiect derulat de către specialiștii Spitalului Universitar de Urgență București, prin intermediul Societății Române de Transplant Medular, însă pentru introducerea datelor este nevoie de personal care să se ocupe exclusiv de administrarea acestui registru”.

Hematologia include studiul etiologiei, diagnosticării, tratării, identificării posibilelor complicații si profilaxiei bolilor sangvine. Medicul de laborator este cel care realizează toate testele necesare studiului sângelui.

Bolile sangvine afectează producerea sângelui și/sau a componentelor acestuia, cum ar fi celulele sangvine (hematii, tromobocite si leucocite), hemoglobina, proteine sangvine (albumine, globuline, TGP, TGO, factori ai coagulării, imunoglobuline, anticorpi, transferina, ceruloplasmina), mecanismele coagularii, etc.

Medicii specializați în hematologie sunt cunoscuți ca hematologi. Munca lor de rutină include îngrijirea și tratamentul pacienților cu boli hematologice. Medicii care lucreză în laboratoare sunt cunoscuți ca medici de laborator. Anatomopatologii sunt cei responsabili de vizualizarea sub microscop a frotiurilor de țesut hematopoietic ( din măduva osoasă / măduva roșie din oasele late – stern, coxal, etc ). Există boli sangvine (ex. leucemie, limfom Hodgkin, mielom multiplu ) ce necesită o strânsă colaborare între hematolog si oncolog.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*