Institutul Inimii  din Cluj va implementa un proiect european, de importanță strategică națională

Institutul Inimii din Cluj va implementa un proiect european, de importanță strategică națională

Institutul Inimii de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Niculae Stăncioiu” din Cluj-Napoca a câștigat recent un proiect european, de importanță strategică națională.

Lansarea oficială a proiectului, urmată de o conferință de presă susținută de Jr. Florin CRIȘAN, managerul Institutului Inimii și Prof. Dr. Adrian IANCU, manager de proiect, a avut loc luni, 25 noiembrie, la Centrul Urban de Cultură CASINO din Parcul Central, Cluj-Napoca, având ca invitați speciali reprezentanți ai instituțiilor colaboratoare și ai instituțiilor locale.

Proiectul urmărește dezvoltarea unui registru de monitorizare a supraviețuitorilor unui infarct miocardic acut, cu scopul detectării precoce a remodelării ventriculare stângi și de prevenire a insuficienței cardiace. În valoare de 2.5 mil Euro, este derulat în cadrul Programului „Provocări în sănătatea publică la nivel european”, proiect finanțat din fonduri norvegiene nerambursabile, prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021.

Proiectul implică o colaborare între Institutul Inimii, în calitate de Promotor de proiect, Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara și Spitalul Județean de Urgență Oradea, ca parteneri naționali. Instituțiile norvegiene implicate în derularea proiectului sunt Haukeland University Hospital din Bergen și University Hospital of North Norway, Tromso.

„Am câştigat un proiect cu fonduri norvegiene de importanţă strategică naţională, prin care dorim să înfiinţăm primul registru de monitorizare a supravieţuitorilor unui infarct miocardic acut. România este lider în mortalitatea cardio-vasculară şi vrem să vedem de ce e mai mare la noi decât în alte părţi. Proiectul implică o colaborare între Institutul Inimii Cluj-Napoca, Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Oradea. Dorim să punem bolnavii cu infarct miocardic acut într-o platformă, să facem analize statistice şi să urmărim factorii de risc. Vrem să vedem ce anume a determinat această maladie, cum putem preveni repetarea ei, deoarece sunt bolnavi care, după un an, mai fac un infarct. Proiectul, în valoare de 2,5 milioane de euro, este finanţat din fonduri norvegiene nerambursabile şi sperăm ca acest registru să găzduiască 4.000-4.500 de bolnavi”, a declarat, luni, în cadrul conferinţei de presă, managerul de proiect, profesorul dr. Adrian Iancu, de la Institutul Inimii „Niculae Stăncioiu” Cluj-Napoca.
Domnia sa a mai adăugat că, prin respectivul proiect, va fi achiziţionat şi un RMN special pentru inimă, în valoare de un milion de euro, precum şi un dispozitiv-inimă artificială, care va sta câteva zile în inima pacientului şi va pompa sânge din ventriculul rămas fără puterea necesară: „În acest fel va creşte debitul cardiac cu 3,5 litri/minut, ceea ce este foarte mult, şi va permite ca bolnavii să ajungă pe masa de operaţie şi să li se implanteze un stent”, a subliniat dr. Adrian Iancu.

foto: institutul inimii/facebook

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*