Sondaj: 43% dintre români se încălzesc cu soba cu lemn, cărbune sau gaz natural

Sondaj: 43% dintre români se încălzesc cu soba cu lemn, cărbune sau gaz natural

Un sondaj Inscop Research arată că 43,4% dintre respondenți se încălzesc iarna la soba cu lemne, cărbune sau gaz natural, 35,7% la centrala proprie pe gaz natural, 13,5% – încălzirea centralizată (la nivel de bloc sau cartier), 1,8% un sistem electric de încălzire. 5,5% declară că folosesc alt tip de sursă de încălzire, cele mai multe răspunsuri la această categorie indicând centralele pe lemne și pe peleți.

Frecvența utilizării sobei ca sursă de încălzire este mai ridicată în rândul următoarelor categorii: cei cu vârsta între 45-59 de ani, cei cu educație mai scăzută, cei inactivi și gulerele albastre, cei cu venituri sub 1200 de lei, rezidenții din mediul rural, precum și cei din regiunile Nord-Est, Sud-Muntenia și Sud Vest-Oltenia, cei care nu au acces la internet (și implicit nici cont de Facebook), care nu au mașină (și nici permis de conducere), cei care locuiesc la casă.

Când vine vorba despre tipul de energie pe care ar prefera românii să îl utilizeze în general, din studiu a reieșit că 35,4% menționează energia produsă de panourile solare (fotovoltaice), 18,5% energia eoliană (produsă de vânt), 12,6% energia produsă de hidrocentrale, 10,2% energia produsă prin arderea gazului natural, 6,4% energia produsă prin arderea cărbunelui/lemnului, 3,9% energia produsă prin arderea deșeurilor (biomasa), 2,1% energia nucleară, în timp ce 11% dintre cei chestionați au spus că nu știu sau preferă să nu răspundă.

Centrala proprie pe gaz este utilizată cu precădere de către: persoanele cu studii superioare, gulerele gri și albe, persoanele cu venit de peste 2000 de lei, rezidenții din regiunile Centru și Vest, din mediul urban (deopotrivă localitățile din urbanul mare și mic), cei care locuiesc la bloc. De asemenea, se înregistrează o frecvență mai ridicată a utilizării unei centrale proprii pe gaz ca sursă de încălzire în rândul celor cu acces la internet și cont de Facebook, precum și a posesorilor de mașină și permis de conducere.

Utilizarea sistemului de încălzire centralizată este mai frecventă în rândul: celor de peste 60 de ani, a celor cu educație superioară, a locuitorilor din regiunea București-Ilfov, a rezidenților din mediul urban, cu precădere din București și urbanul mare și foarte mare și a celor care locuiesc la bloc.

Întrebați dacă și-ar schimba sistemului de încălzire pe care îl folosesc în prezent, au răspuns afirmativ 75,3% dintre utilizatorii sobei cu lemne/cărbune/gaz. O disponibilitate mai redusă de a schimba sistemul de încălzire utilizat se înregistrează în rândul celor racordați la sistemul centralizat (bloc/cartier) (44,6% spun că ar schimba sistemul de încălzire dacă ar avea posibilitatea), precum și a celor care dețin o centrală proprie pe gaz (36,9% răspunând afirmativ). Și 65,9% dintre cei care utilizează alt tip de sistem de încălzire spun că ar schimba sistemul de încălzire dacă ar avea posibilitatea.

Sondajul de opinie la nivel național intitulat ”Percepția și comportamentul populației cu privire la consumul responsabil de energie și eficiența energetică în clădiri” a fost realizat de INSCOP Research la comanda Energy Policy (EPG), în cadrul programului ”România Eficientă” sprijinit de compania OMV Petrom.

Universul cercetării a fost reprezentat de populația neinstituționalizată a României cu vârsta de 18 și peste această vârstă.

Datele cercetării au fost culese în perioada 15-30 octombrie 2019 pe un eșantion aleatoriu multistadial stratificat.

Mai mult pe: https://www.g4media.ro/sondaj

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*