Monumentala lucrare „Construind Unirea cea Mare”, lansată miercuri la Cluj

Monumentala lucrare „Construind Unirea cea Mare”, lansată miercuri la Cluj

„Construind Unirea cea Mare”, monumentala lucrare dedicată Centenarului ÎNTREGIRII neamului românesc şi teritoriului său de locuire, la 1 Decembrie 1918, a fost lansată, miercuri, 18 decembrie, în Aula Magna a Universităţii „Babeș-Bolyai”, în prezenţa unor distinse personalităţi ale vieţii academice, oameni de cultură clujeni, reprezentanţi de instituţii, studenţi, iubitori ai istoriei. A participat, de asemenea, IPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Însumând opt volume de mari dimensiuni, 8.500 de pagini apărute în condiţii grafice excepţionale la Editura Școala Ardeleană, cu sprijinul financiar al Academiei Române și al Consiliului Județean Cluj, lucrarea este, așa cum a declarat acad. Ioan Aurel Pop: „cel mai frumos dar făcut românilor de Universitatea „Babeş-Bolyai”, la Centenar”.

Sinteza unică în istoriografia românească a fost prezentată publicului de preşedintele Academiei Române şi rector al UBB, acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, prorectorul UBB, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, prof. univ. dr. Vasile Puşcaş de la Facultatea de Studii Europene a UBB, precum şi de directorul Bibliotecii Centrale Universitare, prof. univ. dr. Valentin Orga.

CONSTRUIND UNIREA CEA MARE (8 VOLUME)
Coordonatori: Ioan-Aurel Pop, Ioan Bolovan, Ioana-Mihaela Bonda, Ana Victoria Sima, Teodor Laurențiu Popescu

Concept grafic: Ciprian Butnaru

Marea Unire, dincolo de toți factorii complecși care au determinat-o, rămâne cel mai înalt gest de voință colectivă înfăptuit de națiunea română. Pentru a fi adevărați urmași ai acelor făuritori de țară de acum un secol, ar trebui să continuăm sublima lor întreprindere, să avem încredere în noi și în Țara Românească, să construim un prezent realist și să pregătim un viitor bun pentru copiii și nepoții noștri, într-o Europă pașnică, unită și prosperă. Dar ca să avem forța să le facem pe toate, este nevoie de un lucru aparent simplu: să cunoaștem, așa cum a fost, epopeea noastră de Unire, derulată în urma Marelui Război, să avem acces la sursele istorice și la interpretările lor firești. De aceea, cel mai frumos dar făcut românilor de către Universitatea Babeș-Bolyai la Centenar, după o sută de ani de la pătrunderea noastră pe magistrala lumii contemporane, sunt aceste volume de mărturii și de istorii, care ne legitimează existența demnă în cadrul concertului mondial al națiunilor. (IOAN-AUREL POP)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*