Calendarul CEPEI – prognoza meteo care nu dă greș niciodată

Calendarul CEPEI – prognoza meteo care nu dă greș niciodată

Dacă meteorologii se pot înșela uneori cu privire la prognozele meteo pentru un an întreg,  se spune că tradiționalul calendar al cepei nu dă greș niciodată. Aceasta este o veche tradiție, populară în Transilvania, Maramureș și Banat, prin care, cu ajutorul unei cepe și al unui pumn de sare, se poate afla cu precizie cum va fi vremea în fiecare lună a anului.

În ziua de Anul Nou, în numeroase sate din Transilvania, femeile și bătrânii, în general, întind „calendarul cepei” și află, astfel, cum se vor caracteriza lunile anului care tocmai începe, din punct de vedere al vremii.

În general, estimările calendarului de ceapă sunt foarte rar contrazise de evoluţia meteo, chiar dacă fenomenul nu are nicio explicaţie ştiinţifică solidă.

Procedeul este unul simplu:

Se alege o ceapă mare care se taie în două jumătăți și dinspre exteriorul cepei spre interior, se iau consecutiv 12 foi și se așează pe o bucată de lemn. Prima foaie este tăiată cu un cuțit și este „numită” luna ianuarie, astfel încât să se știe de unde începe numărătoarea lunilor anului.

În continuare se așează celelalte foi. Peste fiecare foaie de ceapă se pune sare. Până în dimineața următoare, foile de ceapă sunt puse într-un loc ferit de razele de lumină.

După cantitatea de apă adunată în fiecare foaie de ceapă se poate „vedea” care dintre lunile anului care urmează va fi cea mai ploioasă și care va fi secetoasă. Dacă într-o foaie nu este apă deloc, acea lună va fi secetoasă, iar o foaie plină de apă prevestește că luna respectivă va fi ploioasă.

Cei care prorocesc vremea respectând această tradiție, veche de sute de ani, spun că metoda nu a dat greș niciodată și tocmai de aceea încă se mai păstrează.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*