Se are în vedere „comasarea” efectivelor Poliţiei cu cele ale Jandarmeriei

Se are în vedere „comasarea” efectivelor Poliţiei cu cele ale Jandarmeriei

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, pregăteşte o reformare de proporţii a instituţiei pe care o conduce. Procesul, caracterizat într-un draft ca fiind „examenul de capacitate al Românei”, va merge, conform documentului consultat de ziarul „Adevărul”, pe două linii principale.

În primul rând se are în vedere „comasarea efectivelor Poliţiei cu cele ale Jandarmeriei, pentru a crea o structură unică de poliţie, compactă şi eficientă după modelul reformelor realizate de tările mai sus-menţionate (Austria, Belgia, Luxemburg şi Grecia-n.red.), reforme care au avut ca principal beneficiar cetăţeanul, care trebuie să primească un serviciu poliţienesc la standarde mai înalte. (…) Acest concept poliţienesc unic este prezent în 19 state ale Uniunii Europene şi cu mici diferenţe în alte 4”, se arată în document.   

Mai exact, Poliţia Română va primi jandarmi pentru a restabili ordinea publică, adică poliţiştii vor interveni la proteste, iar jandarmii vor prelua atribuţiile pe ordine publică, dar şi cele pe judiciar de la poliţia din mediul rural, în mediul urban, rămânând ca tot ofiţerii de poliţie să execute toate misiunile specifice poliţiei în mediul urban.  

Apoi, în document se mai precizează că, după ce se va realiza acest program de reformă, Poliţia va executa toate misiunile specifice pe linia menţinerii ordinii şi siguranţei publice în mediul urban în timp ce Jandarmeria va prelua aceste atribuţii (inclusiv cele specifice poliţiei judiciare) în mediul rural. Altfel spus, în mediul urban, Poliţia va prelua şi misiunile scutierilor Jandarmeriei, de restabilire a ordinii publice, iar jandarmii vor avea în competenţă cercetarea infracţiunilor care au loc în mediu rural. Practic, conform experţilor, ar fi o revenire la Jandarmeria Rurală care a funcţionat cu un succes discutabil în perioada interbelică. 

Patrule în loc de camere de luat vederi   În plus, la reformarea MAI se are în vedere şi reintroducerea poliţistului sectorist „pentru că în trecut acest mecanism şi-a dovedit eficienţa. (…) Cunoaşterea teritoriului, a persoanelor din zona de competenţă (…) reprezintă cheia rezolvării unui număr mare de probleme ce se înregistrază zilnic la subunităţile de poliţie”, se mai arată în document. În paralel, „pentru creşterea gradului de siguranţă publică” se are în vedere creşterea numărului poliţiştilor din componenţa patrulelor la trei sau chiar patru, mai ales în zonele mai rău famate.   

Ministrul Marcel Vela propune şi reînfiinţarea Brigăzii de Asigurare a Ordinii şi Liniştii Publice (BAOLP), unitatea „de elită” a poliţei care să intervină atunci când clanurile de interlopi se răfuiesc pe străzi. Oficialul motivează că această structură există în mai multe state occidentale precum Italia, Spania, Franţa, Grecia şi Polonia.  BAOLP-ul va avea în componenţă mai multe unităţi mobile care vor putea interveni rapid atunci când vor fi semnalate astfel de cazuri. 

Sursa: adev.ro/q4f4g9

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*