Institutul de Istorie al Academiei Române „George Barițiu“ – Cluj, sărbătorit la Muzeul Municipal Dej

Institutul de Istorie al Academiei Române „George Barițiu“ – Cluj, sărbătorit la Muzeul Municipal Dej

Anul acesta, la 2 februarie, Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române  aniversează 100 de ani de existență în slujba Naţiunii şi a Istoriei sale.

Pentru a marca cei 100 de ani de existență ai instituției, Muzeul Municipal Dej se alătură evenimentului aniversar de solidaritate și promovare, întitulat ,,Institutul de Istorie ”George Barițiu” la Centenar (1920-2020). Prezentarea istoriei, activităților și realizărilor Institutului”, care va avea loc joi, 30 ianuarie, simultan în cel puțin 100 de instituții de învățământ și cultură din țară (licee, universități, muzee, institute de cercetare, arhive, asociații profesionale, ONG-uri).

 Organizată sub egida Primăriei Dej, joi, la ora 14:00, în Sala Multimedia a Muzeului Municipal Dej, în colaborare cu Cercul Metodic al Profesorilor de Istorie, după festivitatea de deschidere oficiată de prof. Hadrian Arion, inspector de specialitate ISJ Cluj, va avea loc o Sesiune de comunicări științifice în cadrul căreia vor prezenta referate: prof. Constantin AlbinetzInstitutul de Istorie ”George Barițiu” la Centenar (1920-2020); prof. Valeria HuzaProf. univ dr. Aurel Răduțiu-istoric și cercetător medievist; prof. Cristina Albinetz SimonaProf. univ. dr. Mihai Bărbulescu-arheolog și istoric al Imperiului Roman; prof. Horațiu MoldovanProf. univ. dr. Nicolae Bocșan-formator a numeroase generații de studenți.

În continuare, joi, sunt așteptați la ora 12:00, toți dejenii iubitori de istorie, care de-a lungul timpului au lecturat cărțile publicate de cercetătorii sau de către iluștrii directori ai institutului clujean: Ioan Lupaș (1920-1945), Alexandru Lapadatu (1920-1938), Ioan Moga (1945-1949), Constantin Daicoviciu (1949-1973), Ștefan Pascu (1973-1990), Aurel Răduțiu (1990-1995), Camil Mureșanu (1995-2007), Nicolae Edroiu (2007-2018), Ioan Bolovan (2018-prezent).

La 2 februarie 1920, din inițiativa și cu sprijinul Regelui Ferdinand I, se decide înființarea Institutului de Istorie Națională pe lângă Universitatea din Cluj. Prin Hotărârea nr. 529 din 15 aprilie 1952 a Consiliul de Miniștri al R.P.R., Institutul de Istorie trece de la Comitetul pentru Învățământ Superior la Academia Republicii Populare Române.

În aprilie 1975 Institutul trece din nou în subordinea Ministerului Învățământului, în cadrul Universității Babeș-Bolyai, purtând denumirea de Institutul de Istorie și Arheologie, pentru ca, din 3 martie 1990 să treacă din subordinea Ministerului Învățământului la Academia Română. La 24 ianuarie 2002, Institutul de Istorie din Cluj-Napoca se comasează, prin fuziune, cu Institutul de Cercetări Socio-Umane sub denumirea Institutul de Istorie al Academiei Române „George Barițiu”, cu două departamente: unul de Istorie și unul de Științe Socio-Umane.

 Institutul în sine s-a afirmat de-a lungul deceniilor prin misiunea sa, devenind, în timp, un Centru de Excelență în cercetarea istorică care, în prezent, îşi desfășoară activitatea în cadrul celui mai înalt for de cultură al ţării, Academia Română. 

M. Vaida

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*