Coronavirus: Scannere termice pe aeroporturile din România

Coronavirus: Scannere termice pe aeroporturile din România

Grupul tehnic de lucru pentru monitorizarea și managementul potențialelor infecții cu noul coronavirus, constituit la nivelul Ministerului Sănătății, a recomandat instalarea de urgență pe fluxurile de pasageri de pe aeroporturile internaționale a unor scannere termice pentru detectarea pasagerilor a căror temperatură corporală este mai mare sau egală cu 38 grade Celsius.

Ca urmare, Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat marți, la finalul ședinței de Guvern, că fiecare aeroport din țară va primi două astfel de scannere termice, iar Aeroportul Internațional Henri Coandă din București va primi cinci.

„Ca noutate, față de ce am stabilit în Comitetul Național pentru Situații de Urgență s-a introdus și un amendament de către Ministrul Transporturilor, cu privire la achiziționarea unor scannere termice care sunt cuprinse tot în această ordonanță, pentru a dota cele 16 aeroporturi internaționale, cinci pentru Aeroportul Internațional București și câte două pentru celelalte aeroporturi, unul pe fluxul de intrare și unul pe fluxul de ieșire. Pentru termoscannere sunt prevazuți 5 milioane de lei si pentru celelalte achiziții, până la plafonul de 220 milioane de lei”, a declarat ministrul de Interne, Marcel Vela.

Finanțarea achiziției scannerelor se va face tot din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, urmând ca după achiziționare, scannerele să fie puse la dispoziția structurilor teritoriale ale Ministerului Sănătății pentru a fi utilizate pe aeroporturile internaționale, în raport cu gradul de alertă și de necesitățile de control la frontieră stabilite de Ministerul Sănătății.

Efortul financiar pentru achiziția scannerelor termice pentru toate aeroporturile internaționale este de aproximativ 5 milioane lei, se arată într-un comunicat de presă remis de Ministerul Transporturilor. Specificațiile tehnice ale scannerelor vor fi stabilite de Ministerul Sănătății, pornind de la obiectivul urmărit prin utilizarea acestora și amploarea controalelor necesar a fi desfășurate.

ziare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*