Drona MQ-9 Reaper, prezentată la baza militară de la Câmpia Turzii

Drona MQ-9 Reaper, prezentată la baza militară de la Câmpia Turzii

Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, șeful Statului Major al Apărării, g-ral. lt. Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general-maior Viorel Pană și generalul de brigadă american, Michael Koscheschi, au participat marți, 18 februarie, la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii, la Ziua Distinșilor Vizitatori a exercițiului româno-american DACIAN REAPER-20.

Cu acest prilej, au fost prezentate principalele date privind exercițiul și a fost organizată o expoziție statică ce a inclus tehnica militară din dotarea bazei aeriene, precum și aeronava fără pilot de tip MQ-9 Reaper.

Drona americană prezentată la Câmpia Turzii este operată de la sol de militarii americani din Detașamentul 2 al Grupului Expediționar de Operațiuni 52. Unitatea americană se află în prezent la Miroslawiec, în Polonia, iar unul dintre detașamentele sale a fost trimis în România. Unitatea își are baza în Germania. Prezența militarilor americani este încă un semn al parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, a spus ambasadorul Adrian Zuckerman, care a declarat că militarii americani și români au luptat și s-au sacrificat împreună pentru libertate în Irak și în Afganistan.

”De când România a aderat la NATO în 2004, împreună am contribuit la menținerea siguranței acestei regiuni în fața unor noi amenințări. O astfel de contribuția ne-a adus astăzi împreună: aducerea aici a MQ 9 Reaper, unul dintre cele mai versatile obiecte zburătoare făcute de mâna omului, care are capacitatea de a monitoriza și înțelege rapid situația în rapidă schimbare a operațiunilor din regiune, o regiune care a devenit mai instabilă (volatilă) din cauza agresiunii rusești în Crimeea, Transnistria, în Donbas și în Marea Neagră”, a declarat la Câmpia Turzii ambasadorul american Adrian Zuckerman.

Drona MQ-9 Reaper, care a fost folosită de americani la asasinarea generalului iranian Soleimani caută și atacă ținte la sol cu rachete AGM-114 Hellfire. Cea de la Câmpia Turzii, însă, e echipată doar pentru misiuni de recunoaștere și supraveghere. Drona este, de fapt, un avion de luptă fără pilot. Aparatul de zbor va fi testat și de soldații români, într-un exercițiu comun al NATO. Exercițiul Dacian Reaper a început în acest an, în luna ianuarie, și va continua până în luna martie.

Foto: Forțele Aeriene Române/facebook

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*