Moșii de iarnă sau Sâmbăta Piftiilor

Moșii de iarnă sau Sâmbăta Piftiilor

Ziua de 22 Februarie are o semnificație importantă pentru toți credincioșii. Este așa-numita Sâmbăta Morților,  prilej cu care Biserica Ortodoxă face pomenirea rudelor și prietenilor noștri trecuți la cele veșnice. Această  zi mai este cunoscută în popor sub denumirea de „Moșii de iarnă”. În fiecare biserică se săvârșește Sfânta Liturghie, urmată de Slujba Parastasului pentru a cinsti memoria celor adormiți. Sunt pomeniți mai ales cei care nu au avut parte de slujbe rânduite la înmormântare.

Conform datinilor străvechi, în unele zone ale țării bătrânii povestesc cum sufletele morților vin în această zi pe pământ, în timp ce credincioșii dau de pomană mâncare gătită pentru ca spiritele să-i ocolească.

Sufletele trecute în neființă vin astăzi să se hrănească cu mireasma și aburii bucatelor pe care credincioșii le gătesc, astfel încât să le ajungă întreg anul.

În această zi, obiceiul cere să se dea de pomană sarmale, plăcintă, vin, colivă, colaci, fructe sau chiar și lumânări aprinse. La mormintele rudelor oamenii trebuie neapărat să aprindă cel puțin două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele morților.

Cei bătrâni își aduc aminte că Moșilor de iarnă li se mai spunea și Moșii de piftii și Sâmbăta Piftiilor. Mai mult, aceasta era singura zi în care se mâncau răcituri sau piftii. Dacă acestea nu erau mâncate în totalitate, a doua zi erau aruncate. Altfel, frigurile și-ar fi făcut apariția în timpul verii.

De asemenea, se obișnuiește ca în această zi să nu se lucreze. Toate femeile care nu țin cont de acest avertisment sunt pedepsite să tremure precum piftia și să li se întoarcă pomana dată. Potrivit bătrânilor, această zi trebuie respectată cu sfințenie pentru a te feri de nebunie.

calendarulortodox.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*