Batalionul 811 Infanterie Dej,  aniversează 25 de ani de la înființare

Batalionul 811 Infanterie Dej, aniversează 25 de ani de la înființare

Batalionul 811 Infanterie „DEJ” aniversează vineri, 28 februarie, începând cu ora 12.00, 25 de ani de la înfiinţare. Ceremonia dedicată acestui eveniment se va desfăşura la sediul batalionului, în prezenţa reprezentanţilor eşaloanelor superioare, a reprezentanţilor autorităţilor publice locale, a celor din cadrul structurilor Sistemului de apărare, ordine publică şi securitate naţională, a membrilor familiilor militarilor batalionului şi a altor invitaţi.

              

ISTORICUL BATALIONULUI 811 INFANTERIE DEJ

La 1 martie 1995, se constituie Batalionul 811 Infanterie în garnizoana DEJ, în baza Ordinului General al Ministrului Apărării Naţionale cu numărul O.G.-2/1995, în cadrul Brigăzii 81 Mecanizată.

Unitatea a primit Drapelul de luptă în ziua de 25 octombrie 1996, conform Decretului 352 din 4 septembrie 1996, al Preşedintelui României.

La 3 martie 1997, batalionul a fost nominalizat ca şi componentă a Forţei de Reacţie Rapidă, în cadrul Brigăzii 81 Mecanizată şi a funcţionat cu o structură similară unităţilor de acelaşi tip, din forţele armate ale ţărilor membre NATO.

Batalionul a desfăşurat activităţi în vederea operaţionalizării din punct de vedere structural şi acţional, fiind nominalizat să participe la misiuni în cadrul forţelor de răspuns ale Alianţei Nord Atlantice. În cadrul exerciţiului „DEMEX 2005”, batalionul a fost certificat ca forţă la dispoziţia NATO, fiind prima unitate de acest gen din Armata Română.

Obţinând rezultate foarte bune la toate activităţile desfăşurate şi dând dovadă de un înalt profesionalism, Batalionul 811 Infanterie „DEJ” a câştigat încrederea eşaloanelor superioare, astfel încât a fost nominalizat să participe cu efective şi tehnică la peste 30 de exerciţii şi aplicaţii naţionale şi internaţionale precum și la 5 misiuni în teatrele de operații:

„BELUKROKO 11” – KOSOVO 2002, „ANTICA BABILONIA” – IRAK 2003-2004 (prima unitate românească în T.O.IRAK), „IRAQI FREEDOM VII” – IRAK 2006-2007 şi „ISAF IV” – AFGANISTAN 2010 și 2015, purtând denumirea onorifică Batalionul 811 Infanterie “DRAGONII TRANSILVANI”.

Ca o recunoaştere a profesionalismului de care au dat Ca o recunoaştere a profesionalismului de care au dat dovadă militarii batalionului pe timpul executării misiunilor în teatrele de operaţii şi a rezultatelor obţinute în procesul de instrucţie, Drapelul de Luptă al batalionului a fost decorat în anul 2006 cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de cavaler cu însemn de război şi în 2011 cu „Ordinul Naţional Pentru Merit” în grad de ofiţer cu însemn pentru militari de război. În anul 2007 batalionul a primit „Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Terestre” şi în 2014 „Emblema de Onoare a Statului Major General”.

Experienţa dobândită în cadrul misiunilor din teatrele de operaţii, profesionalismul militarilor şi valorile înrădăcinate de-a lungul celor 25 de ani, a transformat batalionul într-una dintre unităţile de elită ale Armatei României.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*