După Marea Defrișare, „Românii plantează: o pădure cât o țară”!

După Marea Defrișare, „Românii plantează: o pădure cât o țară”!

„Românii plantează o pădure cât o ţară” este titlul celei mai mari campanii de împădurire la nivel naţional anunţate de Ministerul Mediului. Numai în această primăvară vor fi împădurite peste 11.000 de hectare.  Reacția ministerului vine în contextul în care în ultimii ani, în România, s-au tăiat ilegal milioane de metri cubi de lemn, iar pentru că nu a fost stopat fenomenul, Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement în cazul României.

„Astăzi, peste 1.100 de pepiniere ale Regiei Naţionale a Pădurilor şi sute de pepiniere ale Ocoalelor silvice private sunt pregătite cu peste 50 de milioane de puieţi pentru întregul program de anul acesta. Circa 33 de milioane dintre aceştia vor porni în următoarele zile spre cele 13.000 de şantiere active în campania de primăvară.

Apoi, aceleaşi pepiniere vor livra alte aproape 20 de milioane de puieţi în campania de toamnă. Statistic vorbind, dacă ar fi să facem o medie zilnică de puieţi plantaţi în primăvară, aceasta ar fi de jumătate de milion de puieţi pe zi”, a declarat ministrul Costel Alexe.

Cele 13.000 de şantiere de împădurire deschise în campania de primăvară sunt dispuse la nivel naţional, în toate judeţele ţării. Numărul cel mai mare de puieţi va ajunge în judeţele: Maramureş, Cluj, Suceava, Braşov, Sibiu, Harghita, Bistriţa, Argeş şi Vâlcea, notează Adevărul

Astfel, în fiecare dintre aceste judeţe intens exploatate forestier, cu păduri neregenerate natural, vor fi plantaţi între 1 milion şi 6,6 milioane de puieţi. 

„Cât priveşte numărul cel mai mare de şantiere de împădurire din cadrul campaniei, acestea sunt organizate în judeţele cu cele mai multe tăieri ilegale constatate: Maramureş (440 şantiere), Sibiu (1210 şantiere) şi Bistriţa (peste 600 şantiere).   

Precizăm că, în cadrul celei mai mari campanii de împădurire din ultimul deceniu vor fi plantate peste 2500 de păduri de la zero şi completate alte 7000 de păduri tinere. Cele mai multe păduri plantate de la ZERO vor fi în judeţele: Suceava (360), Maramureş (140) şi Sibiu (90).

Totodată, campania cuprinde şi începerea lucrărilor la centura verde a municipiului Oradea (65 ha), dar şi la perdeaua de protecţie a autostrăzii A2 din judeţul Constanţa (24 ha).   În acelaşi timp, vor fi împădurite şi terenurile degradate, de la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, identificate cu sprijinul ACOR, în baza unui protocol de colaborare semnat cu MMAP.

„Cei 50 de milioane de puieţi vor fi completaţi de alte milioane, imediat după ce finalizăm identificarea terenurilor degradate. Acestea vor fi împădurite în toamna acestui an. Am semnat un protocol cu ACOR prin care primăriile din ţară ne vor sprijini să avem această evidenţă care îi lipseşte acum României.

Deja, avem semnale din ţară legate de sute de hectare de terenuri într-o astfel de situaţie. Cele mai mari suprafeţe au fost identificate în judeţele Olt (200 ha), Galaţi (133 ha), Vaslui (165 ha), Tulcea (70 de ha)”, a mai declarat ministrul Mediului, Costel ALEXE.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor doreşte să-şi alăture, în cadrul campaniei de împădurire din această primăvară, toate organizaţiile

neguvernamentale interesate, agenţi economici, autorităţi publice locale şi naţionale, şcoli şi voluntari care doresc să fie parte activă în acest demers.

„În cele mai multe şantiere vor planta oameni de specialitate: personalul silvic din ocoalele de stat şi private alături de operatori specializaţi. În total vorbim de mii de oameni implicaţi. Vrem să-i avem pe români alături de noi! Pe cât mai mulţi! Pentru ei am numit campania: „Românii plantează: o pădure cât o țară”.

Vrem ca ziua de 21 martie să fie ziua românilor care plantează.

În fiecare judeţ din ţara asta vom avea până la 3 şantiere deschise celor care vor să dea o mână de ajutor într-o campanie cum nu a avut România vreodată. Le organizam de aşa manieră încât să plantăm alături de români în weekend-uri”, a subliniat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*