Presa, despre demisia lui Orban și desemnarea unui nou premier

Presa, despre demisia lui Orban și desemnarea unui nou premier

Klaus Iohannis a anunțat că Ludovic Orban și-a depus demisia din funcția de premier desemnat, marți, 25 februarie.

”Ludovic Orban și-a depus mandatul din funcția de premier desemnat. Această situație se datorează PSD-ului. A boicotat ședința de ieri și nu s-a putut da un vot. Riscăm să intrăm într-un blocaj și este ultimul lucru pe care ni-l dorim.

Am acceptat această depunere a premierului Ludovic Orban. Voi începe consultările la Cotroceni, mâine (miercuri) la ora 16:00.

La ora 20:00, mâine, voi face o nouă declarație de presă. Noi nu dorim să intrăm într-un blocaj. România trebuie guvernată. Domnul Ludovic Orban rămâne prima mea opțiune pentru funcția de premier. Voi ține cont de toate informațiile pe care le primesc de la partidele parlamentare. O majoritate se formează prin vot. Există un singur mecanism prin care se probează votul în Parlament: prin vot.

Singura posibilitate prin care se poate testa existența unei majorități este votul din Parlament. Nu mă implic în selecția candidaților pentru alegerile locale. ”, a spus Iohannis.

Plenul Curții Constituționale, cu voturile majorității judecătorilor (majoritatea puși de PSD- subliniază CURENTUL), a constatat, ieri, existența unui conflict juridic de natură constituţională între Președintele României și Parlamentul României, în legătură cu desemnarea de către Președintele României a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru pe 6 februarie 2020.

PSD l-a propus ca premier pe 5 februarie pe Remus Pricopie, rectorul SNSPA, prezentând și numărul de semnături necesare de la parlamentari. „Atribuțiile constituționale sunt la președintele României, așteptăm”, a declarat, luni, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, la scurtă vreme după decizia CCR privind învestirea Guvernului Orban 2. Liderul social-democrat a mai arătat că formațiunea sa nu va mai merge la consultările de la Cotroceni cu un alt nume de premier. „Nu vom mai face o propunere de prim-ministru”, a explicat Ciolacu.

NAȚIONAL arată însă că Iohannis a anunțat însă că nu va desemna un prim-ministru de la PSD, dar nu vrea nici guvern de uniune națională, ipoteză înaintată, luna trecută, chiar de către liderul interimar al formațiunii social-democrate. „Guvern de uniune națională nu”, a răspuns președintele unei întrebări ce i-a fost adresată la Cotroceni.

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, citat de COTIDIANUL, că e posibil ca social-democrații să voteze un guvern condus de generalul în rezervă Nicolae Ciucă, în prezent ministru al Apărării, condiția fiind ca acesta să nu aibă în componență membri PNL. Întrebat dacă un astfel de guvern trebuie să ducă țara spre anticipate, Ciolacu a spus că atunci când este desemnat un prim-ministru, acesta este desemnat să facă Guvernul, nu pentru altceva.

Klaus Iohannis ar avea trei variante de premier, susține CAPITAL. Nicolae Ciucă (ministrul Apărării), Bogdan Aurescu (ministrul de Externe) şi Raluca Turcan (vicepremier). Primele două opțiuni ar putea strânge o majoritate parlamentară, fiind acceptate şi de PSD.

Totuşi, Iohannis încă speră la anticipate, susţin surse politice, citate de ADEVĂRUL. Preşedintele mizează pe faptul că PSD va accepta revenirea la popor de frică să nu trezească un nou val de ură în societate. O variantă ar fi ca preşedintele să o desemneze premier pe Raluca Turcan, politician total neagreat de PSD, astfel încât primul Guvern PNL să pice în Parlament. Apoi, Iohannis ar putea veni din nou cu Ludovic Orban, cu condiţia ca premierul demis să mimeze faptul că ar vrea să strângă o majoritate parlamentară, aşa cum a decis Curtea Constituţională.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*