Parlamentul României își suspendă activitatea pentru o săptămână, cu posibilitatea de prelungire

Parlamentul României își suspendă activitatea pentru o săptămână, cu posibilitatea de prelungire

Partidele politice parlamentare au înţeles şi ele riscul în care se află România şi n-au mai făcut nazuri. Au decis instalarea imediată a guvernului Orban, cu audieri de mântuială, şi cu vot rapid. A fost un scor important în favoarea instalării guvernului Orban III, scor care răspunde şi dorinţei parlamentarilor de a-şi conserva scaunul şi veniturile până în noiembrie, consideră ADEVĂRUL. Alegerile anticipate i-ar fi afectat la buzunare.

Învestit printr-o procedură inedită, Guvernul Orban, același cu cel demis, la începutul lunii februarie, de Parlamentul României, are o existență justificată, de la cel mai înalt nivel al statului, de luarea unor măsuri pentru contracararea crizei generate de coronavirus. Numai că, în programul de guvernare aprobat de Parlament, sănătatea se află pe poziția a doisprezecea dintr-un total de 16 priorități imediate, constată JURNALUL NAȚIONAL.

Prima preocupare a noului Executiv este desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, anularea reformelor din domeniul justiției și al codurilor penal și de procedură penală. Prioritatea II este organizarea alegerilor, după care, listarea Hidroelectrica la Bursă și deblocarea investițiilor offshore la Marea Neagră. Programul de guvernare nu conține nici măcar o referire la criza din sănătate.

Anunţul preşedintelui Klaus Iohannis privind decretarea stării de urgenţă este aşteptat luni, în condiţiile în care preşedintele a precizat sâmbătă că va emite decretul la începutul acestei săptămâni, amintește ROMÂNIA LIBERĂ. Autorităţile au precizat că că nu toate măsurile prevăzute de lege vor fi luate în mod obligatoriu, menţionând faptul că vor fi avute în vedere doar acele măsuri necesare în combaterea răspândirii noului coronavirus (COVID-19).

Conform legii, starea de urgenţă este decretată de preşedinte prin decret, contrasemnat de primul-ministru şi publicat de îndată în Monitorul Oficial al României, în 5 zile de la decretare trebuind solicitată încuviinţarea Parlamentului. Starea de urgenţă se poate institui pe o perioadă de cel mult 30 de zile, dar preşedintele, cu încuviinţarea Parlamentului, poate prelungi durata şi poate extinde sau restrânge aria de aplicare a acesteia.

Acest decret, susține COTIDIANUL, poate conţine, printre altele: măsuri care limitează mobilitatea populației, restricții ale transporturilor terestre și aeriene, prelungirea perioadei în care școlile sunt închise, măsuri de carantină pentru românii care vine din străinătate. Decretul se difuzează pe posturile de radio și de televiziune, în cel mult două ore de la semnare, și este transmis în mod repetat în primele 24 de ore de la instituirea stării de urgență. Au fost interzise deja evenimentele la care participă peste 50 de oameni.

Cu ocazia instalării stării de urgență, Marcel Vela devine numărul 2 în stat, după președintele Klaus Iohannis, afirmă GÂNDUL. În situaţia declarării stării de urgenţă, ministrul de Interne, Marcel Vela, care conduce DSU, va putea emite ordine cu valoare de lege, a explicat vicepremierul Raluca Turcan. Astfel, se vor facilita procedurile de achiziţie şi aprovizionare pentru combaterea coronavirusului.

Marcel Vela a declarat, duminică, într-o conferință de presă de la sediul MAI că a lucrat non-stop de ieri seara, împreună cu un grup de lucru pentru a-i transmite prim-ministrului Orban nota de fundamentare care va fi prezentată președintelui în vederea emiterii decretului.

ziare.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*