Muzeul Național ne aduce expoziția „Tezaurul istoric” la domiciliu

Muzeul Național ne aduce expoziția „Tezaurul istoric” la domiciliu

Date fiind împrejurările, Muzeul Național ne aduce expoziția „Tezaurul istoric” la domiciliu. Pe care, merită să îl vedem cu toții, fie și virtual…

Expoziția „Tezaurul istoric” prezintă peste 3.000 de piese realizate din metale prețioase, din preistorie până în perioada contemporană. Acestea ilustrează activitatea unor personalități istorice din vremurile de mult apuse, dar și evenimente care au marcat istoria poporului român.

În cadrul expoziției unice există exponate de o valoare artistică și istorică impresionantă, dintre care amintim: Tezaurul de la Perșinari, Tezaurul de la Hinova, Tezaurul getic de la Cucuteni-Băiceni, Coiful princiar de la Coțofenești, Tezaurul de la Peretu și Agighiol, Tezaurul de la Pietroasa cu faimosul exponat „Cloșca cu puii de aur”, până la garniturile liturgice de la fosta Mitropolie a Bucureștilor din secolul al XVIII-lea. Din sfera religioasă mai sunt expuse și obiecte care au aparținut familiei Cantacuzino: o somp­tuoasă candelă din argint, dania domnitorului Vasile Lupu către biserica Mănăstirii „Trei Ierarhi” și engolpionul de la Dinogeția. Bogăția tezaurului istoric cuprinde și o mitră arhierească de la Mitropolia Bucureștilor, ferecătura Maicii Domnului cu Pruncul, de la Mănăstirea Dintr-un Lemn, dar și crucea de mână a domnitorului Constantin Brâncoveanu. 

Expoziția găzduiește și obiecte care au apar­ținut membrilor familiei regale, cum ar fi: sabia regelui Carol I, coroana de oțel a regilor României, coroanele din aur ale reginelor Maria și Elisabeta, casete de bijuterii ale reginei Maria, precum și obiecte primite în dar de familia regală. Nu în ultimul rând amintim că în spațiul expoziţional regăsim și Premiul Nobel pentru medicină obținut în anul 1974 de George Emil Palade.

Până se vor relua activitățile culturale în București și muzeele își vor redeschide porțile, puteți vizita expoziția pe site-ul www.muzeulvirtual.ro al Muzeului Național de Istorie a României.

 http://www.muzeulvirtual.ro/expozitii/tezaurul-istoric/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*