Analiștii anunță apocalipsa economică pentru România, cea mai vulnerabilă dintre țările europene. Primul șoc se va produce în maximum două săptămâni, spun aceștia, după ce bugetul va fi grevat de plata a două milioane de șomeri. Acestora li se vor adăuga încă un milion de români pentru care Guvernul și-a asumat plata temporară a șomajului tehnic.
Analistul economic Ilie Șerbănescu, citat de NAȚIONAL, avertizează că România se va confrunta foarte repede cu un număr uriaș de șomeri, proveniți din rândul celor 1,5 milioane de români din diaspora care s-au întors acasă, dar și din disponibilizările masive care se vor face la multinaționale. Coronavirusul ar trebui să fie cea mai mică problemă a noastră, pentru că, dincolo de pandemie, ne așteaptă vremuri catastrofice din punct de vedere economic, susține Ilie Șerbănescu.
Guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat că este temător cu privire la viitorul economic al României, dar că speră ca numărul șomerilor din țara noastră să nu ajungă la 1 milion de șomeri. ”Banca Națională colaborează cu Guvernul, dar nu poate spune Banca Națională ce trebuie să facă Guvernul. Sper să nu fie adevărat că va avea 1 milion de șomeri. 1 milion de șomeri pentru România este foarte mult”, a declarat Adrian Vasilescu într-o convorbire telefonică, la ANTENA3.
Peste un milion de angajaţi din economia românească riscă să intre în şomaj sau să fie disponibilizaţi, iar zeci de mii de firme şi PFA-uri să se închidă care urmare a „coronacrizei” care afectează deja semnificativ România. În numai câteva zile, sute de firme, în special din zona serviciilor către populaţie, organizării de evenimente şi din HORECA şi-au suspendat activitatea, fapt care va genera consecinţe economice semnificative pe lanţurile de business, arată datele unei analize Frames, citată de GÂNDUL.
Pe de altă parte, Guvernul a pregătit un pachet de măsuri pentru susţinerea economiei României în această perioadă, iar impactul lui va fi de aproape 2% din PIB. Şomajul tehnic al angajaţilor din compani afectate de criza coronavirusului va fi susţinut de Guvern, de la buget, potrivit unui anunţ făcut de premierul Ludovic Orban. Orban spune că fără aceste măsuri companiile ar pierde angajaţii, anunță COTIDIANUL.
Pe perioada stării de urgență, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii, de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat plătite din fondul de salarii, se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, arată DIGI24. Angajatorii vor fi însă obligaţi să menţină raporturile de muncă ale persoanelor în cauză pe o perioadă de cel puţin 6 luni de la data reînceperii activităţi.
Măsura aleasă de Guvern privind șomajul tehnic pentru sprijinul companiilor afectate de restricțiile impuse din cauza coronavirusului va dura 30 de zile și va putea fi prelungită încă 30 de zile, spune ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. „Vor fi nişte condiţii. În principal vor fi acele societăţi care sunt afectate direct de măsurile pe care le ia Guvernul: restaurante, companii care se ocupă de evenimente etc. şi apoi şi celelalte companii pot să acceseze această măsură, dar vom începe imediat cu cele afectate direct”, a spus Cîţu, citat de CAPITAL.
Dacă firmele românești reușesc să-și mențină capacitatea de producție în această perioadă, România își va reveni foarte rapid, consideră Florin Cîțu, ministrul de Finanțe, care a adăugat statul are datoria să-şi achite facturile, să ramburseze TVA, să plătească pensii, salarii, ajutoare sociale la timp şi să ofere acces la linii de creditare pentru capital de lucru ieftin pentru companii în această perioadă, astfel încât acestea să rămână în viaţă, arată EVENIMENTUL ZILEI.
Potrivit precizărilor oficialului guvernamental, cea mai bună măsură pe care țara noastră trebuie s-o adopte pentru ieşirea din criza economică declanşată de pandemia de COVID-19 este să ne asigurăm că există lichiditate în sistem şi că sistemele de plăţi funcţionează perfect..
Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO sunteți invitați să vă spuneți opinia: Credeți că măsura adoptată de Guvernul Orban, privind plata șomajului tehnic, în valoare de 75% din salariu, va reuși să salveze firmele de la faliment?
Sursa: Ziare.ro / Toată presa despre / Bugetul țării, în genunchi. Două milioane de șomeri în două săptămâni.