Concediul şi indemnizaţia de carantină se acordă şi persoanelor asigurate care nu au realizat stagiul de cotizare complet de 6 luni

Concediul şi indemnizaţia de carantină se acordă şi persoanelor asigurate care nu au realizat stagiul de cotizare complet de 6 luni

Concediul şi indemnizaţia de carantină se acordă şi persoanelor asigurate care nu au realizat stagiul de cotizare complet de 6 luni, potrivit Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a transmsis, duminică, precizări privind modul în care se acordă concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate în perioada stării de urgență, insitituită în România din 16 martie.
Conform Ordonanței de Urgență nr. 30/2020, care cuprinde măsuri în domeniul protecției sociale în contextul pandemiei de coronavirus, au fost modificate OUG 158/2005 și Legea 399/2005, acte normative care conțin reglementări privind modul de acordare a concediilor și indemnizațiior de asigurări sociale de sănătate, astfel:

  • Persoanele asigurate au dreptul la concediu și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă fără îndeplinirea condiției de stagiu de asigurare. Mai exact, concediul și indemnizația de carantină se acordă și persoanelor asigurate care nu au realizat stagiul de cotizare complet, de 6 luni.
  • Certificatele de concediu medical acordate care cuprind a 91-a zi și cele care depășesc 183 de zile se eliberează și se decontează fără avizul medicului expert al asigurărilor sociale.

Aceste reglementări sunt valabile pe perioada stării de urgență și au ca scop prevenirea îmbolnăvirilor, mai spune CNAS.
Potrivit datelor transmise duminică la ora 13.00 de Grupul de comunicare strategică, pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 4.803 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contractat COVID – 19. Alte 65.799 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
Bilanțul infectărilor cu coronavirus în România a ajuns la 433, raportarea oficială de duminică anunțând alte 66 de noi cazuri. Este cel mai mare număr de îmbolnăviri raportate într-o zi de la apariția COVID-19 în România. De la apariția COVID-19 în România, 64 de persoane au fost declarate vindecate și externate. Duminică, în România au fost înregistrate și primele două decese din cauza coronavirusului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*