Măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului care au intrat în vigoare de luni seara, de la ora 22

Măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului care au intrat în vigoare de luni seara, de la ora 22

Unele dintre noile măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului, anunțate de ministrul de Interne, Marcel Vela, prin Ordonanța Militară, au intrat în vigoare pe 22 martie, iar altele au intrat în vigoare luni seară, la ora 22.

Măsurile anunțate de ministrul de Interne, Marcel Vela:

1. Se suspendă temporar activitatea în cabinetele de medicină dentară. Prin excepție, sunt permise intervențiile stomatologice de urgență. Măsura a intrat în vigoare pe 22 martie.

2. Se suspendă temporar activitatea din centrele comerciale, excepție făcând magazinele alimentare, farcmaciile, cele care vând produse veterinare sau servicii de curățătorie. Măsura a intrat în vigoare pe 22 martie

3. Circulația persoanelor în afara locuinței nu e permisă în grup mai mare de 3 persoane care nu locuiesc împreună.

4. În intervalul orar 6.00 – 22.00 se recomandă circulația persoanelor în afara locuinței doar în interes profesional, pentru aprovizionare, pentru satisfacerea nevoilor de bază ale oamenilor și animalelor de companie sau pentru asistență medicală care nu poate fi amânată. Deplasările trebuie să fie scurte și în apropierea locuinței.

5. În intervalul 22.00 – 6.00, circulația în afara locuinței se poate face doar pentru motivele expuse mai sus. Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă nume și prenume, data nașterii, adresa locuinței/ gospodăriei/ locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura. Măsura se aplică începând cu data de 23 martie 2020, ora 22.00, ora României.

6. Se interzice intrarea cetățenilor străini și apatrizilor în România, cu excepția celor care vor fi în tranzit pe un culoar bine definit. Alte excepții sunt cei care fac deplasări în interes profesional, personalul diplomatic, cei care au viza, cei care circulă din nevoi medicale, cei care au familia în România.

7. Persoanele izolate la domiciliu care pararsesc locația fără aprobare sunt considerate persoane cu risc crescut și vor fi plasate în carantină sub pază.

8. Persoanele carantinate care părăsesc locația fără aprobare sunt carantinate pentru o nouă perioada de 14 zile, plus măsuri contravenționale sau penale

9. Persoanele care au nevoie de susținere și au peste 65 de ani vor primi sprijin de la autoritățile locale.

10. Se pot oficia slujbe religioase fără public, care pot fi transmise prin radio și internet.

11. Se pot oficia botezuri, cununii și înmormântări la care pot participa cel mult 8 persoane și se pot împărtăși bolnavi la domiciliu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*