Spitalele din întreaga ţară, inclusiv cele subordonate autorităţilor locale, trec în coordonarea Ministerului Sănătății

Spitalele din întreaga ţară, inclusiv cele subordonate autorităţilor locale, trec în coordonarea Ministerului Sănătății

Toate unităţile sanitare din întreaga ţară, inclusiv cele care se aflau în subordonarea autorităţilor locale, trec în coordonarea Ministerului Sănătății în perioada pandemiei. Decizia a fost luată de Guvern prin ordonanţă de urgenţă- a anunţat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru. El a adăugat că în perioada următoare vor fi angajate o mie de persoane pentru Direcţiile de Sănătate Publică şi alte o mie pentru serviciile de ambulanţă. Ministrul susţine că a alocat peste 23 de milioane lei pentru teste moleculare, în timp real, în 35 de centre:

În acest moment, prin Crucea Roșie au ajuns încă 10 aparate GeneXpert, acele aparate de testare moleculară care fac testul în 45 de minute. Vor fi, la fel, distribuite spitalelor. Am reușit să creștem capacitatea de testare de la un centru, în 26 februarie, la 35 de centre, într-un timp relativ scurt, de câteva săptămâni. Algoritmul de testare a rămas deocamdată același în această fază epidemică. Astfel, prioritizarea testării, în ordine descrescătoare a importanței, este următoarea: persoane simptomatice cu istoric de călătorie internațională, contacţi apropiați simptomatici ai cazurilor confirmate, personal medico-sanitar simptomatic, cazuri de pneumonie fără altă etiologie, din toate categoriile de vârstă și din toate spitalele, cazuri fără etiologie, din toate categoriile de vârstă și toate spitalele, persoane instituţionalizate simptomatice, pacienţi înainte de procedura de transplant și donatorii de celule stem hematopoietice înainte de donare. 

Ministrul Sănătăţii a mai declarat că în România, în prezent, sunt 3 focare de infecţie cu COVID-19: Suceava, Arad şi Deva. Potrivit demnitarului, în cazul municipiilor Arad şi Deva nu s-a luat în calcul în acest moment impunerea carantinei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*