Doi în unu: alegerile locale și parlamentare, posibil comasate!

Doi în unu: alegerile locale și parlamentare, posibil comasate!

Liberalii discută varianta ca alegerile locale să aibă loc în septembrie, iar cele parlamentare în decembrie, însă sunt și unele voci care susțin comasarea lor, au declarat surse politice pentru G4Media.ro. Primarii nu vor să amestece temele de campanie și ar dori ca alegerile locale să aibă loc cât mai repede, undeva chiar la începutul lunii septembrie, deoarece se tem de valul doi al epidemiei de coronaviurs.

  • Pe de altă parte, PSD pledează pentru comasarea alegerilor, la fel Pro România. ALDE nu respinge ideea. USR, PMP și UDMR vor separarea alegerilor locale de cele generale, după cum rezultă din declarațiile făcute de liderii acestor partide pentru G4Media.ro.

În cadrul ședinței de Birou Executiv (BEX) al PNL, care a avut loc marți seară prin videoconferință, Ludovic Orban le-a transmis liderilor liberali că, cel mai probabil alegerile locale ar putea avea loc în luna septembrie, în funcție de evoluția crizei generate de coronavirus.

Surse participante la discuție au explicat pentru G4Media.ro că Orban le-a spus liderilor PNL că partidul este la peste 40% în sondajele din luna martie și că, potrivit acelorași sondaje, măsurile luate de guvern în această perioadă sunt aprobate de peste 70% din populație. Liderul PNL nu a oferit însă detalii despre ce sondaje este vorba, despre cine le-a efectuat sau la comanda cui.

Sursele citate au mai spus că nu s-a discutat despre o eventuală comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare, precizând că parlamentarele nu pot avea loc înainte de termen.

”E scris clar în Constituție că senatorii și deputații își preiau mandatele în maximum 20 de zile de la alegeri, pe de o parte, și, pe de altă parte, se precizează că mandatul parlamentar este de patru ani. Deci, parlamentarele nu pot avea loc mai devreme de începutul lunii decembrie. Nu am discutat despre comasarea alegerilor”, a precizat pentru G4Media.ro un lider PNL participant la ședința BEX.

Pe de altă parte, există voci la vârful PNL care susțin că varianta comasării alegerilor ar fi mai avantajoasă pentru liberali, așa cum organizarea de alegeri anticipate și suprapunerea alegerilor locale cu cele generale le-ar fi adus un câștig. Cei care susțin comasarea mizează pe faptul că mobilizarea primarilor pentru locale ar aduce mai multe voturi partidului, dacă alegerile locale vor avea loc sâmbăta, iar cele generale în duminica aceluiași week-end.

Europarlamentarul PSD, Mihai Tudose, care coordonează campaniile electorale ale partidului, a declarat pentru G4media.ro că varianta comasării ar fi bună ”din rațiuni practice și economice”.

”Din punct de vedere al efortului financiar al țării precum și al foielii repetate, comasarea ar fi o soluție. Din rațiuni practice și economice, comasarea ar fi bună.

Din punct de vedere al specificului celor două tipuri de alegeri, ar fi ca și cum am pune în aceeași farfurii și felul unu și felul doi, folosind un termen cotidian, s-ar virusa reciproc. Oferta locală pierzându-se și având de suferit în fața ofertei naționale și invers”, a declarat Tudose.

Și liderul Pro România, Victor Ponta, a declarat pentru G4Media.ro, că susține varianta comasării alegerilor, în același weekend, unele în ziua de sâmbătă, celelalte duminica.

Liderul USR, Dan Barna, se pronunță însă ”100% pentru separarea alegerilor”. ”Alegerile facute deodată ar reprezenta încercarea USL de a ne sufoca”, a declarat Barna pentru G4Media.ro

Liderul PMP, Eugen Tomac, susține însă varianta organizării separate a localelor de parlamentare.

”Dacă trecem cu bine de coronavirus, va trebui să avem alegerile locale în luna septembrie și cele generale în decembrie. Comisia de la Veneția ne recomandă clar că nu pot fi suprapuse cele două rânduri de alegeri pentru că ducem în eroare alegătorii”, a declarat președintele PMP, Eugen Tomac pentru G4Media.ro.

UDMR susține, la rândul său, separarea alegerilor la cel puțin două săptămâni distanță, invocând decizii ale Curții Constituționale care recomandă ca alegerile să se desfășoare în date diferite pentru a nu suprapune temele de campanie care ar putea confuza electoratul.

Liderii UDMR se tem însă și că o mai mare mobilizare a electoratului românesc, generată de comasare, ar putea ridica probleme în ce privește atingerea pragului de 5% de intrare în Parlament, chiar dacă și Uniunea ar beneficia de mobilizarea candidaților la locale care ar trage pentru partid.

Purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian, a declarat pentru G4Media.ro că, în primul rând, trebuie să aibă loc consultări între guvern și celelalte partide.

”Sunt importante consultările pentru că există o falie între guvern și ordonanțele militare pe care le adoptă și restul partidelor parlamentare. Apare limpede că alegerile locale se vor împinge probabil spre toamnă. Din perspectiva ALDE, ideea de a avea două rânduri de alegeri una după alta ar putea duce la ideea că, dacă tot sunt aproape, ar putea avea loc simultan. Rămâne de văzut”, a explicat Vosganian.

Context

Mandatul aleșilor locali va fi prelungit până cel târziu la 31 decembrie acest an, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență anunțat de vicepremierul Raluca Turcan și adoptat luni de Guvern.

Turcan a precizat că, în această perioadă de criză, nu se poate desfășura campania electorală și nu pot fi derulate procedurile pentru organizarea alegerilor locale.

Premierul Ludovic Orban a declarat vineri că este posibil ca alegerile locale să fie organizate în septembrie.

Planul inițial al președintelui Klaus Iohannis și al PNL era să organizeze alegeri anticipate simulatan cu alegerile locale din iunie, însă liberalii au renunțat la el după izbucnirea epidemiei de coronavirus, deși în primele două săptămâni de la apariția primului caz, pe 26 februarie, au continuat cu planul anticipatelor.

Președintele Klaus Iohannis a decretat starea de urgență abia pe data de 16 martie.

Sursa:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*