Amânarea plăţii ratelor vine cu o povară mai mare în viitor, avertizeză specialiștii

Amânarea plăţii ratelor vine cu o povară mai mare în viitor, avertizeză specialiștii

Românii afectați din punct de vedere economic de epidemia de coronavirus pot cere amânarea plății ratelor, însă specialiștii le recomandă să facă acest lucru doar dacă este absolut necesar. În acest sens, un consultant în domeniul financiar-bancar a calculat cu cât crește o rată dacă optați pentru amânarea ei timp de nouă luni.

Ţi-ai făcut credit pentru casă, dar ai rămas fără loc de muncă din cauza crizei generate de coronavirus. E un scenariu prin care mulți român trec în această perioadă. O ordonanţă de urgenţă îţi permite să amâni plata ratelor până la 9 luni. Atenţie însă: amânarea plăţii ratelor vine cu o povară mai mare în viitor, relatează Mediafax.

„Sfatul meu este să folosiţi această ordonanţă atâta timp cât credeţi că este necesar, adică nu neapărat să folosiţi toate cele 9 luni de zile şi să vă folosiţi de ea doar dacă sunteţi direct afectaţi de această criză”, spune Alex Rădulescu, managing partner la o companie de consultanţă în domeniul financiar-bancar.

Astfel, o rată de 1.190 de lei la un credit ipotecar de 200.000, amânată 9 luni, va ajunge, în următorii cinci ani, o rată de 1.315 lei. Adică cu 125 de lei mai mult în fiecare lună.

Diferenţele cresc pe măsură ce valoarea creditului este mai mare.

Mai mult, cine îşi amână azi ratele va avea parte de mai multe verificări din partea băncilor dacă vor să acceseze un credit în viitor, avertizează specialiştii.

foto: digi24.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*