Marcel Vela a anunțat modificarea Acordului dintre MAI și BOR. Ce prevede noul acord

Marcel Vela a anunțat modificarea Acordului dintre MAI și BOR. Ce prevede noul acord

Ministrul de interne, Marcel Vela, a anunțat miercuri seara, după ședința de Guvern, modificarea Acordului încheiat de MAI și BOR, protocol criticat de președintele Klaus Iohannis, dar și de reprezentanți ai partidelor și societății civile.

„Am avut o nouă discuție în această seară cu Patriarhul Daniel și am ajuns la un nou acord pentru a revizui unele măsuri pentru Sărbătorile Pascale”, a anunțat Marcel Vela, citat de hotnews.ro

Ce prevede noul acord dintre MAI și BOR:

Slujbele religioase din noaptea de Înviere se vor oficia cu respectarea îndrumărilor Bisericii Ortodoxe Române și prevederilor din ordonanțele militare privind reuniunile publice și distanțarea fizică, fără participarea credincioșilor în incinta, în curtea sau în apropierea lăcașurilor de cult.

Pâinea binecuvântată, în formă de prescuri, stropită cu agheasmă și vin, numită Paști (sfințită joi, 16 aprilie 2020), va fidistribuită la domiciliul credincioșilor din toate parohiile de către personalul clerical și voluntarii din parohie, vineri, 17 aprilie 2020 și sâmbătă, 18 aprilie 2020, în intervalul orar 08.00 – 17.00, și în prima zi de Paști, între orele 06.00 –12.00, la solicitarea credincioșilor. 

Sfânta Lumină va fi distribuită în parohii de către personalul clerical și maximum 5 voluntari, sâmbătă, 18 aprilie 2020, începând cu ora 20.00.

Clericii din fiecare parohie, ajutați de un număr de maximum 5 voluntari cu echipament de protecție (mască și mănuși), în calitate de organizatori, vor asigura distribuirea Paștilor sau a Sfintei Lumini, respectând reglementările prevăzute în ordonanțele militare, având asupra lor cartea de identitate și, ca semn distinctiv, banderolă albă pe braț, precum și un ecuson cu date de identificare, ștampilat de parohie.

Credincioșii vor primi Paștile sau Sfânta Lumină din pragul casei ori de la fereastră, fără a ieși în stradă, iar în zona locuințelor multifamiliale acestea vor fi înmânate unui reprezentant desemnat de Asociația de proprietari sau de chiriași, care va purta echipament de protecție (mască și mănuși).

În spitalele unde nu există preot de caritate, cadrele Ministerului Afacerilor Interne aflate în misiune în noaptea de Înviere vor distribui Sfânta Lumină acestor unități, precum și centrelor sociale și centrelor de carantină.

Structurile coordonate de către Ministerul Afacerilor Interne (Poliție, Poliție de frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliție locală și cadrele Ministerului Apărării Naționale) vor asigura ordinea publică pe toată durata distribuirii Paștilor și a Sfintei Lumini, precum și respectarea reglementărilor prevăzute în ordonanțele militare privind eliminarea riscului de răspândire a noului coronavirus.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*